Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Саво Штрбац: (Анти)фашиста

http://blminter.net/igor/jadovno-final/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Savo_Strbac_1.jpgСтипе Месић нема осећаj кривице, ни личне ни државне

Стипе Месић нема осећаj кривице, ни личне ни државне

На трибини „О рату свих ратова”, у организациjи немачког Форума ЗФД (Цивилне мировне службе) и недељника „Време”, одржаноj у прес центру УНС-а у Београду уочи овогодишњег Дана победе, jедан од учесника био jе и Стипе Месић. За оне коjи не знаjу или су заборавили, Месић jе био последњи председник Председништва СФРЈ, пре тога и први премиjер хрватске владе, а после и председник Сабора, те два мандата председник Хрватске.

 

Медиjи су пренели Месићеве поруке са трибине: нацифашизам смо победили у Другом светском рату и добро jе да се тога подсетимо; на нашем простору имамо довољно људи коjи од победника желе направити поражене, а поражене прогласити победницима; било би добро када би се Дан победе над фашизмом обележавао заjеднички између држава некадашње СФРЈ, на државном нивоу, али то jе неизводљиво због историjског ревизионизма.

Рекло би се, поруке достоjне окорелог и доследног антифашисте.

Међутим, остале су упамћене Месићеве и другачиjе поруке. Ево неких коjе jе изговарао на промотивним скуповима ХДЗ-а 1990: „Срби у Хрватскоj ће моћи стати под jедан кишобран”; „Срби ору земљу у Хрватскоj а бога моле да киша пада у Србиjи”; „Не мисле ваљда Срби да ми у шлеперима из Мађарске носимо налив пера. Мало сутра господо.”; „Нека Срби иду у Србиjу али нека понесу оно мало земље коjу су донели на опанцима када су долазили на ове просторе.”

Овакве поруке „зачињене” орнаментиком и песмама из времена Павелићеве НДХ, српски народ, по Јовану Рашковићу, „осећа као позив историjи на рецидив, шири у њему нове страхове, мучнину и старе сумње”.

Господин Месић воли да слави победе свог народа, без обзира на то да ли су фашистичке или антифашистичке провениjенциjе. То се види из његовог говора одржаног 6. jуна 1992. у Хрватском клубу у Сиднеjу: „У Другом светском рату, видите, Хрвати су два пута победили и ми немамо разлога да се ником испричавамо. Ово што скроз траже од Хрвата – аjде идите клекнути у Јасеновац, клекните овде… Ми немамо пред ким шта клечати! Ми смо два пута победили, а сви други само jедном. Ми смо победили 10. травња кад су нам силе осовине признале хрватску државу и победили смо jер смо се нашли послиjе рата, опет с победницима, за побjедничким столом” (http://www.youtube.com/watch?v=SkBpznhmX1s).

Оваj говор Месић jе одржао у време када jе српско-хрватски сукоб на подручjу Хрватске био интернационализован, односно након што су УН у оквиру „Венсовог плана”, коjи ниjе преjудицирао политичко решење конфликта, на подручjе РСК упутиле мировне снаге Умпрофора.

Много касниjе, кад му jе већ текао други председнички мандат, а након што jе снимак његовог говора пуштен на ХРТ-у, Месић jе на тоj истоj телевизиjи изjавио: „Не искључуjем могућност да сам у то време, при том имаjући на уму и историjски контекст, заиста тако нешто и рекао. Ако jесам, био jе то тактички уступак, погрешан и промашен” (https://www.youtube.com/watch?v=SkBpznhmX1s).

Може ли се веровати човеку коjи jе склон да прави овакве „тактичке уступке” у зависности од „историjског контекста”?

Већина краjишких Срба ниjе му веровала ни тада а не веруjе му ни сада. Месић jе, када су му то налагали државни интереси, као ономад у Аустралиjи, био фашиста, jер су му усташе биле потребне да направи државу уз помоћ њихове идеологиjе и новца, а када jе државу направио и када jу jе требало увести у ЕУ, коjа баштини антифашизам, постао jе наjвећи живи антифашиста.

Месић нема осећаj кривице, ни личне ни државне, што показуjе и ова његова изjава дата при краjу другог председничког мандата:„Срби, коjи су после рата у нашоj земљи, односно након операциjе за ослобађање земље ’Олуjа’ побегли у Србиjу у ствари су жртве политике Милошевића, а не жртве хрватске политике” (бечки „Пресе”, 25. jун 2008).

Месићева порука одаслана из Београда о заjедничком обележавању Дана победе између држава некадашње СФРЈ jе цинизам пар екселанс. За оне коjи не знаjу или су заборавили, Месић jе у октобру 1991. године у Хрватском сабору славодобитно изjавио: „Мислим да сам обавио задатак, Југославиjе више нема” (https://www.youtube.com/watch?v=XD65o5Q4cF4).

Информационо-документациони центар „Веритас”

Саво Штрбац

 

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане виjести:

Стjепан Месић заборавља да jе захваљуjући и његовоj …

„Газиместански говори“ са супротне стране – Jadovno 1941.

О Месићу и Госпићу – Jadovno 1941.


Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: