Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SAVIĆ : ARHIVA HVO-a PREMJEŠTENA U ZAGREB !

srna2.jpgBANjALUKA, 24.MAJA /SRNA/ – Republički centar za istraživanje ratnih zločina raspolaže nezvaničnim informacijama da je ratna arhiva HVO-a iz Federacije BiH izmještena u Zagreb, što stvara poteškoće u dokumentovanju ratnih zločina koji su počinili pripadnici HVO-a u BiH, upozorava zamjenik direktora ovog centra Cvjetko Savić.

„Pitam se šta bi se desilo da je Republika Srpska arhivu Vojske Srpske, koja se trenutno nalazi u banjalučkoj kasarni `Kozara`, premjestila u Beograd“ – ističe Savić za Srnu.

 

Arhiv Federacije BiH je, na osnovu zaključka federalne vlade iz 2006.godine, preuzeo najveći dio arhive Vojske Federacije BiH , a Savić napominje da jedino Srpska, uprkos brojnim nastojanjima, još uvijek nije uspijela da pod svoje okrilje vrati arhivu Vojske Republike Srpske koja se nalazi pod nadležnošću Ministarstva odbrane BiH.

 

Sličan zaključak donijela i Vlada Srpske 18.1.2007.godine , u kome navodi da se arhiva Vojske Srpske i drugi materijal nastao u periodu od 4.4.1992. do 31.12.2005.godine predaje na čuvanje Arhivu Republike Srpske. Ali taj zaključak nikada nije ispoštovalo Ministarstvo odbrane BiH.

 

Savić kaže da su procedure kod Ministarstva odbrane BiH za izuzimanje dokumenata arhiva Vojske Srpske veoma komplikovane i spore.

 

„To za posljedicu može imati usporavanje rada timova advokata odbrane Radovana Karadžića i Ratka Mladića pred Haškim tribunalom kojima je ova arhiva neophodna, a što se, sa druge strane, može okvalifikovati na način da institucije BiH u pojedinim segmentima ne sarađuju sa Haškim tribunalom“, upozorava Savić.

 

Vlada Republike Srpske je od 2006.godine do sada na razne načine pokušavala da riješi pitanje arhive Vojske Srpske.

 

Prvi pokušaj je bio sporazum o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane, kojeg su 5.7.2006.godine u Doboju potpisali predsjednici Vlade Srpske i Federacije BiH i predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

 

Savić objašnjava da je tim sporazumom definisano da su arhiva , spisi i drugi dokumenti, kao i ostala pokretna imovina, izuzeti iz ovog sporazuma i da će njihov status biti regulisan posebnim sporazumom, što je podrazumijevalo da se sačini novi sporazum ili aneks postojećeg sporazuma.

 

On je naglasio da je Vlada Srpske, u skladu sa pomenutim sporazumom, 8.3.2012.godine donijela rješenje kojim daje saglasnost na aneks sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će dalje služiti za potrebe odbrane.

 

„Taj aneks sporazuma podrazumijeva da se arhiva, spisi i drugi dokumenti prijašnje Vojske Federacije BiH i Vojske Srpske, vođeni u periodu od 4.4.1992. do 31.12.2005.godine, osim personalne evidencije zaposlenih, predaju Vladi Federacije BiH i Vladi Srpske“, naglasio je Savić.

 

Ovim aneksom sporazuma takođe je definisano da će Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske čuvanje i korišćenje arhivske građe vršiti u skladu sa važećim zakonima o arhivskoj građi.

 

Istim rješenjem Vlada Srpske ovlastila je premijera Aleksandra Džombića da potpiše aneks sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će dalje služiti za potrebe odbrane.

 

Republički centar dobio je zadatak da ovo rješenje i aneks sporazuma dostavi Vladi Federacije BiH, Savjetu ministara BiH i Ministarstvu odbrane BiH, čime je započeta procedura da istu odluku donesu i Vlada Federacije BiH i Savjet ministara BiH i da se potpiše aneks sporazuma kako bi arhiva Vojske Republike Srpske konačno prešla u Arhiv Srpske.

 

Savić kaže da je sadašnjem Ministarstvu odbrane BiH i OS BiH arhiva Vojske Srpske – nepotrebna, jer se ona odnosi na period prije njihovog formiranja, ali da nije optimista da će Vlada Federacije BiH potpisati pomenuti aneks sporazuma.

 

„Mislim da je nekome stalo da se arhiva Vojske Republike Srpske koristi na ovako usporen način kao i do sada , što u velikoj mjeri nanosi štetu timovima odbrane Radovana Karadžića i Ratka Mladića pred Haškim tribunalom“, ističe Savić.

 

On je uvjeren da postoji jedan vid opstrukcije Ministarstva odbrane BiH prema timovima odbrane generala Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kojima se ne dozvoljava pristup određenim dokumentima kako bi se usporila i onemogućila njihova odbrana.

 

„Ukoliko Ministarstvo odbrane BiH ne bude dostavljalo potrebnu dokumentaciju, timovi odbrane Karadžića i Mladića mogu zatražiti od Haškog suda obavezujući nalog prema BiH kojim se nalaže Predsjedništvu BiuH da ispunjava saradnju sa Tribunalom u smislu dostavljanja arhive“, istakao je Savić.

 

Arhivu Vojske Srpske u periodu nakon rata pregledavali su istražioci Haškog tribunala i skenirali dokumentaciju koja im je bila potrebna za određene postupke ili za svoju arhivu.

 

Prema njegovim riječima, u kasarni „Kozara“ u nadležnosti komande 6.Pješadijske brigade OS BiH nalazi se arhiva Vojske Srpske, koja je nastala u periodu od 4.4.1992.do 31.12. 2005.godine, a koja sadrži na hiljade dokumenata koji se odnose na borbena dejstva jedinica od formiranja Vojske Srpske do kraja 2005.godine.

 

„Tu se nalazi arhiva Glavnog štaba , komandi korpusa, vazduhoplovstva i brigada Vojske Srpske, a najznačajnije su određene naredbe , planovi dejstava , karte , zapovijesti i naređenja“, istakao je Savić.

Razgovarao : Milomir SAVIĆ

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: