Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Savezničko bombardovanje Beograda prije 71 godinu

Savezničko bombardovanje Beograda 1944.

Savezničko bombardovanje Beograda 1944.

Navršava se 71 godina od najvećeg savezničkog bombardovanja Beograda u Drugom svjetskom ratu 16. i 17. aprila 1944. godine.

Bombardovanja Beograda aprila 1944. bila su u izuzetno razorna, prema brojnim tumačenjima razornija od njemačkih vazdušnih napada na Beograd 6. aprila 1941. godine, na samom početku Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji.

Istina, bombardovanje je vršeno sa velikih visina, otuda i znatna nepreciznost.

Evidentirano je da je samo tokom ta dva saveznička vazdušna napada poginulo 1.160 Srba civila i 18 Nijemaca, ali tačan broj nikada nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.

Prvog dana bombardovanja, 16. aprila 1944, na pravoslavni Vaskrs, bačeno je na Beograd više od 1.500 tona bombi, navodno s ciljem uništenja vojnih i privrednih objekata i zgrada u kojima su smješteni Nijemci.

Na Vaskrs, 16. aprila je pogođeno i porodilište u Krunskoj ulici, gde je smrtno stradalo i nekoliko tek rođenih beba. Razrušeno je i jedno obdanište, znatno oštećeni Trg Slavija, Nemanjina i Dečanska ulica, Bajlonijeva pijaca, Pašino brdo, Zeleni venac, Željeznička stanica, Narodno pozorište.

Drugog dana bombardovanja 17. aprila 1944. pošto su saveznički bombarderi neprecizno ciljali mostove, savske dokove i željeznički čvor, velika razaranja pretrpio je i koncentracioni logor Sajmište. Potpuno je uništen najveći paviljon u kojem je bila smještena većina zatočenika. Broj stradalih, kreće se od 80 do 120, dok je broj povrijeđenih bio znatno veći.

Američko ratno vazduhoplovstvo i avijacija ostalih zapadnih saveznika počeli su sistematski da bombarduju gradove u Srbiji, pa i drugim krajevima Jugoslavije, od 20. oktobra 1943. godine, kada se nekoliko desetina aviona bombardera ustremilo na Niš, a taj grad je do kraja rata njihova meta bio još 14 puta. Beograd je bombardovan u 11 navrata.

 

Vezane vijesti:

KRVAVI USKRS 1944. Saveznici nas bombardovali na Titov …

Tito je tražio bombardovanje Srbije 1944! – Jadovno 1941.

SAMI SEBI NEPRIJATELjI: Leskovac … – Jadovno 1941.

„Njihov uskršnji dar, u crno zavijeni Beograd“ – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: