Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SAVEZ JEVREJSKIH OPŠTINA OSUDIO ISTUP ZUROFA: Ne treba da deli Jevreje, nego da nas miri

Datum objave: sreda, 4 septembra, 2019
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Mešanje predsednika izraelskog Centra “Simon Vizental” deo članstva ocenio je kao skandalozan, baš kao i njegove preporuke da Srbija prestane da “manipuliše brojem ubijenih u Jasenovcu”.

Mešanje Efraima Zurofa, predsednika izraelskog Centra “Simon Vizental”, u sukobe unutar jevrejske zajednice, deo članstva Saveza jevrejskih opština ocenio je kao skandalozan, baš kao i njegove preporuke da Srbija prestane da “manipuliše brojem ubijenih u Jasenovcu”.

Efraim Zurof je prilikom prošlonedeljnog susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem podržao rabina Isaka Asiela i Roberta Sabadoša, predsednika Saveza jevrejskih opština.

Drugu stranu, koja je lane za predsednika izabrala Igora Ginzberga, nazvao je trkačima za novcem i moći.

– Rabin treba da nas miri, a ne da staje na jednu ili drugu stranu. Takvo ponašanje onemogućava da sednemo i dogovorimo se. Skandalozna je Zurofova izjava da su rabin i Sabadoš izvadili našu zajednicu iz pepela, u trenutku kad se ona raspala – rekao je Ginzberg.

Fogel je dodao da je Gideon Grajf, u kapitalnom izdanju o Jasenovcu, koje su pomogli država Srbija i Savez jevrejskih opština, dao genezu procene broja žrtava.

Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun, napomenuo je da je delatnost Centra “Simon Vizental” lov na preostale naciste, a ne mešanje u sporove unutar jevrejske zajednice ili tumačenje koliko je u Jasenovcu bilo žrtava.

Fogel je dodao da je Gideon Grajf, u kapitalnom izdanju o Jasenovcu, koje su pomogli država Srbija i Savez jevrejskih opština, dao genezu procene broja žrtava. Svi relevantni istoričari danas, kaže, smatraju da ih je bilo oko 130.000, a nikako do 100.000, kako je naveo Zurof. Zbog Zurofovog istupanja, Ginzberg i Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd, uložiće protest Centru “Simon Vizental.”

Budući da je Prvi osnovni sud u Beogradu naložio drugoj struji, koja je u februaru preuzela prostorije JOB, u Kralja Petra, da napusti kancelarije, uključiće se i izvršitelji.

VUČIĆ I JEVREJSKI KONGRES

Izgradnja Memorijalnog centra na Starom sajmištu i položaj Jevreja u Srbiji bili su teme sastanka Aleksandra Vučića sa predstavnicima Svetskog jevrejskog kongresa. Vučić je izrazio nezadovoljstvo sporom realizacijom i očekivanje da će projekat memorijala biti brže završen. V. d. generalnog direktora Maram Štern pozvao je predsednika da u januaru prisustvuje obeležavanju 75-godišnjice oslobađanja Aušvica. Sastanku su prisustvovali ambasadori SAD i Izraela.

Izvor: NOVOSTI

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top