Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Savčić: Put pomirenja zahtijeva kažnjavanje za zločin u Jošanici

SavčićFOČA, 29. maja – Na Nikoljdan, prije 24 godine, dok su slavili krsnu slavu, mještane desetak jošaničkih sela pripadnici muslimanske vojske iz Goražda pobili su na najmonstruozniji način, odsijecanjem dijelova tijela.

Sva sela su spaljena, a najmlađe žrtve bili su dvogodišnja Danka Tanović, te brat i sestra – sedmogodišni Dražen i desetogodišnja Dragana Višnjić.

Njihova rođaka od strica Svetlana Višnjić prislužila je danas sedam svijeća. “Tog dana, ubijeni su mi djed i baba, stričevi, dvoje rođaka i strina”, kaže Svetlana.

Medicinar u penziji Slavko Đorđević kaže da je sve žrtve, koje je primio u fočanskoj bolnici snimio i da ti snimci svjedoče o svireposti zločinaca.

“Maloj Danki su razbili lobanju, njen mozak sam držao u ruci. Mog zeta su isjekli od stopala do pojasa, iživljavali su se nad žrtvama i zato bih apelovao da se zločinci konačno procesuiraju”, rekao je Đorđević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Milomir Savčić, koji je prisustvovao parastosu, rekao je da je namjera muslimanske vojske bila da pobije sav narod ovog kraja.

“Takva namjera, bez obzira o kom broju stanovnika je riječ, prema tvrdnjama eksperata – pravnika i tužilaca Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju je genocidna namjera, a takvo krivično djelo je djelo genocida”, rekao je Savčić.

On je napomenuo da je dosta Srba iz Foče osuđeno za ratne zločine, a da nekažnjavanje zločina nad Srbima stoji na putu BiH, kao zemlji u kojoj bi trebalo ravnopravno da žive tri naroda.

“Mi moramo izabrati put pomirenja, ali on zahtijeva upravo ovo, da svi koji su činili zločine u protekom ratu odgovaraju ili, bojim se, da ćemo krenuti potpuno drugim putem – trajnog neprijateljstva u kojem ćemo samo čekati neku drugu priliku da ponovo spirala zločina dođe do izražaja. Nadam se da smo toliko pametni, da toliko sebi želimo dobro, da nećemo izabrati ovaj drugi put, nego da ćemo krenuti putem pomirenja i zajedničkog života, bar jedni pored drugih”, istakao je Savčić.

Svjedoci zločina u Jošanici izjave su davali pravosudnim institucijama u Trebinju i Sarajevu, ali optužnice još nisu podignute.

Majskim sjećanjem na “krvavi Nikoljdan”, u okviru kojeg je i ove godine organizovano hodočašće od Foče do spomenika u Hodžićima, rodbina stradalih Jošaničana iz godine u godinu poručuje da nikada neće odustati od borbe za pravdu.

U današnjem maršu, dugom oko 14 kilometara, učestvovalo je 115 hodočasnika, uglavnom djece i mladih iz fočanskih sportskih klubova. Organizatori parastosa i hodočašća i ove godine bile su Boračka i Organizacija porodica poginulih boraca i civila iz Foče.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Pomen Srbima stradalim u Jošanici

Želim da moje dijete, nikada ne doživi ono što smo mi i naši preci proživjeli

JOŠANICA – ZLOČIN KOJI TRAJE

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: