fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SAVČIĆ: LIK I DJELO MILANA JOVIĆA NEĆE BITI ZABORAVLjENI

Milan_Jovic-3bd1d4baPredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio je danas u Ugljeviku da ime, lik i djelo slavnog komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Milana Jovića, kao i svih poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ne može i nikada neće biti zaboravljeno.

„Na početku vojničke karijere imao sam sreću da, kao mlad potporučnik u garnizonu Pančevo, upoznam Milana Jovića koji tada bio na dužnosti komandanta diverzantskog odreda. Od samog upoznavanja stekao sam utisak da je riječ o odlučnom i hrabrom oficiru koji zna šta hoće“, rekao je Savčić na Svečanoj akademiji posvećenoj Milanu Joviću.

On je podsjetio da je Jović bio srpski oficir koji je uvijek komandovao „za mnom“, a u jednoj odbrambenoj akciji na majevičkom ratištu prije 22 godine izgubio je život.

„Milan je uvijek bio ispred svojih vojnika i način na koji je poginuo zaslužuje da se ovaj događaj posebno obilježava“, rekao je Savčić i napomenuo da manifestacija „Jovićevi dani“ zaslužuje da se obilježava na nivou Republike Srpske.

Svečana akademija posvećena komandantu Prve majevičke brigade organizovana je kao završni dio višednevne manifestacije posvećene ovom srpskom oficiru, rođenom u Donjoj Trnovi kod Ugljevika.

Manifestacija je počela 9. februara, na dan pogibije slavnog oficira VRS, a organizovale su je Dom kulture Donja Trnova, opština Ugljevik i opštinska Boračka organizacija u saradnji sa Mjesnom zajednicom i mjesnom Boračkom organizacijom Donja Trnova.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Ugljevik Jovan Marinković rekao je da se ova manifestacija obilježava svake godine kao znak sjećanja na pukovnika Jovića, ali i sve hrabro poginule borce podmajevičkog kraja.

„Prisjećajući se Jovića, sjećamo se sve naše poginule braće koji svoje živote ugradiše u temelje Republike Srpske“, rekao je Marinković.

U okviru memorijalno-kulturne manifestacije „Jovićevi dani 2015“ danas su podijeljene i nagrade za raspisani konkurs za najbolje literarne i likovne radove na nivou osnovnih škola na temu „Sloga nam pokazuje put u bolju budućnost“, a za srednju školu na temu „Blago onome ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi“.

Nagrade najboljima uručili su predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić i predsjednik Boračke organizacije opštine Ugljevik Jovan Marinković. U kategoriji osnovnih škola, prema ocjeni komisije, najbolji literarni rad napisao je učenik Dušan Jovičić iz Ugljevika.

Na nivou srednje škole za najbolji literarni rad proglašen je rad Nikoline Gavrić iz Ugljevika.

Za najbolji likovni rad u kategoriji osnovnih škola proglašen je rad Petra Mihajlovića iz Donjeg Zabrđe, a u kategoriji Srednje škole rad Nataše Stanojević iz Ugljevika.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

POMEN KOMANDANTU MITRU MAKSIMOVIĆU MANDI 

OBILjEŽEN DAN POVRATKA BORACA  – Jadovno 1941.

SLUŽEN PARASTOS ZA POGINULE BORCE  – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: