fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SAVANOVIĆ: PONOVLjENI ZLOČINI NAD SRBIMA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

Ministar Milenko Savanović

Ministar Milenko Savanović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da su svi zločini koji su se dešavali u Drugom svjetskom ratu ponovljeni i 1992. godine čija su meta i žrtve ostali Srbi, ali je tragično da nijedan slučaj koji se se odnosi na srpske žrtve nije procesuiran.
„Zločine nad Srbima su činili muslimani i Hrvati, praktično lokalno stanovništvo. Nažalost, meta i žrtve ostale su iste kao i u Drugom svjetskom ratu – Srbi“, istakao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja 15. septembra – Dana poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Savanović je rekao da se postavlja pitanje zašto u posljednja dva vijeka praktično postaje žrtva srpski narod, kome nikada nisu zakazale dobrota i velikodušnost, pravičnost, povjerenje i sve one ljudske vrijednosti koje civilizacija posjeduje.

„Zašto srpski narod koji je uvijek bio na strani slobodarskog svijeta, koji se borio protiv fašizma i svih okupacija, dođe u situaciju da bude etnički čišćen, ubijan i ugnjetavan“, zapitao je Savanović.

Savanović smatra da Srbi nedovoljno poznaju istoriju i događaje koje je ona nosila.

Prema njegovim riječima, intelektualna javnost u naučnim institucijama i akademijama Republike Srpske, te istoričari, treba da daju odgovor na pitanje srpskog stradanja.

Savanović je rekao da će se istorija Srbima ponoviti ukoliko budu lakomisleni i brzo praštali i prihvatali u zagrljaj sve te koji su ih ubijali i bili neprijatelji, zaključujući da se u tom slučaju postavlja suštinsko pitanje – da li su Srbi dovoljno zreli i kao narod sposobni za opstanak i ostanak.

Ministar je podsjetio da će u Banjaluci sutra biti obilježen 15. septembar – Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Obilježavanje počinje sutra u 9.30 časova služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja poginulim i ubijenim borcima i civilima, u 10.15 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomen-kosturnicu na banjalučkom Novom groblju, te obraćanje zvaničnika u 11.15 časova.

U 11.35 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomenik „12 beba“ u centru Banjaluke, dok će u 13.00 časova u Banskom dvoru biti održana tribina „Aktuealna pitanja na ostvarivanju porodica poginulih boraca u proteklih 20 godina“, te izložba „Hronika rata-uzroci i posljedice“.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

SAVANOVIĆ: SRBI ĆE OPSTATI NA SVOJIM VJEKOVNIM …

SAVANOVIĆ: NE STVARATI SITUACIJE DA SE ZA SLOBODU …

ZLOČIN U VOZUĆI IMA ELEMENTE GENOCIDA – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: