fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Savanović: „Nevesinjska puška“ simbol borbe srpskog naroda za slobodu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da su „Nevesinjske puške“, ustanci podizani u Hercegovini, predstavljale simbol borbe srpskog naroda za slobodu koju je uvijek branio krvlju.

Nevesinjska puška - Akademija Foto: RTRS
Nevesinjska puška – Akademija Foto: RTRS

Savanović, koji prisustvuje obilježavanju 142 godine od „početka ustanaka u Hercegovini – „Nevesinjske puške“, rekao je Srni da je ovo prilika da se Srbi sa ponosom sjete slavnih ljudi koji su podigli ustanak, jer je srpski narod vjekovima bio pod ropstvom Otomanske imperije i trpio nezapamćenu surovost.

On je naveo da su prvaci tadašnjeg vremena – Radovići, Berovići, Kovačevići, Luburići, kao čestiti domaćini, skupili snagu i imali dovoljno hrabrosti da stanu ispred svog naroda i podignu ustanak.

Savanović je napomenuo da je rezultat ovog rata bilo priznanje nezavisnosti Srbije i Crne Gore, te austrougarska okupacija BiH na Berlinskom kongresu 1878. godine.

On je podsjetio da je druga „Nevesinjska puška“ ustanak podignut 1882. godine bio bunt protiv vojnog zakona koji je regrutovao mladiće sa ovog područja i ostalih krajeva BiH da ratuju po cijeloj Austrougarskoj imperiji.

„Taj ustanak je brzo ugušen, jer nije imao podršku Srbije, Crne Gore, niti velikih sila“, napomenuo je Savanović.

Prema njegovim riječima, treća „Nevesinjska puška“ došla je kao rezultat osmišljene ideologije hrvatskih prvaka polovinom 19. vijeka o protjerivanju Srba sa ovih prostora.

„I padanje ovih prostora pod Nezavisnu Državu Hrvatsku bio je samo rezultat ostvarenja velike ideje da Srbe treba genocidnim načinom protjerati i riješiti hrvatsko nacionalno pitanje“, naglasio je Savanović.

On je istakao da je Hercegovina pala pod NDH, ali da se narod tu borio, kao i da su od ustaške ruke stradali mnogi civili, među kojima mnogo djece.

„Nazvao bih i odbrambeno-otadžbinski rat na ovom prostoru četvrtom `Nevesinjskom puškom` koja je u Mitrovdanskim borbama i u ustanku za stvaranje Republike Srpske dala mnoge žrtve“, istakao je Savanović.

On je napomenu da je srpski narod ovaj put, zahvaljujući vojnom i političkim rukovodstvu i jedinstvu naroda, te svjesnosti svega onoga šta mu se dešavalo kroz istoriju uspio da odbrani Republiku Srpsku.

Savanović je danas prisustvovao parastosu u crkvi u Biogradu, gdje je i donesena odluka da bude podignut ustanak protiv Otomanske vlasti.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Istoričari složni: Nevesinjska puška je zapravo Treći srpski …

Beogradske priče: Ulica hercegovačkih heroja | Jadovno 1941.

KRST NA MORINAMA: Vječni pomen na hercegovačkog junaka …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: