Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Savanović: Istorijska stradanja Srba dio davno osmišljenog projekta

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je početkom Drugog svjetskog rata u Garavicama kod Bihaća izvršen masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva, odnosno da su ustaše ubile 12.000 ljudi.

Garavice

Savanović je naveo da je među ubijenim civilima i veliki broj djece, te da su ustaše u jednom danu ubili 32 djeteta.

“Ubijeno je više civila nego što je grad Bihać imao stanovnika 1949. godine kada je postavljena spomen-ploča”, rekao je Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

On je rekao da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ na početku Drugog svjetskog rata odmah počela sa realizacijom fašističkih ideja, odnosno da nastavi davno osmišljen projekat klerofašista da Srbe iz BiH treba pobiti, pokatoličiti i raseliti.

“Garavice je mjesto masovnog pogubljenja, masovna grobnica i spomen-područje kod Bihaća. Bihać je 1941. godine bio županijsko sjedište NDH, a po nalogu župana Ljubomira Kvaternika uglavnom Srbi, manji broj Jevreja, iz okolnih mjesta i Bihaća odvođeni su na pripremljena stratišta Garavice, Karađorđevo Selo i Ceravice, gdje su ubijani”, rekao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je ovo samo jedno od 1.042 srpska stratišta u NDH.

Milenko Savanović Foto: RTRS

Savanović je istakao da je to sve dio zloglasnog plana o zatiranju Srba zapadno od Drine, što dokazuju i procesi vođeni od prije i tokom Prvog svjetskog rata, zatim Drugog svjetskog rata, ali i iz novije istorije.

“I događaji iz devedesetih godina prošlog vijeka su samo nastavak događaja od 1941. do 1945. godine jer su potomci onih koji su činili zlo, nastavili projekat. Jedan od tih projekata je bio i u Vozući, koja je imala dvije trećine srpskog stanovništva”, rekao je Savanović.

On je naveo da je riječ o dolini Krivaje i Ozrenu koje je Vojska Republike Srpske branila sve dok ih u septembru 1995. godine nije zauzela takozvana Armija BiH, uz pomoć mudžahedina iz arapskih zemalja i NATO snaga, a srpsko stanovništvo pobila ili protjerala.

“Tada je na području Ozrena i Vozuće stradalo oko 300 stanovnika i 400 vojnika iz Prvog krajiškog korpusa. Bilo je 414 nestalih, a do sada još nije pronađeno 122 vojnika i deset civila”, naveo je Savanović i dodao da će sutra u Doboju u 18.00 časova biti održana svečana akdemija povodom obilježavanja 23 godine od stradanja Srba na ovom području.

Obilježavanje 77 godina od stradanja Srba od ustaškog zločina u Garavicama biće organizovano 8. septembra na Spomen području Garavice kod Bihaća, a programom je predviđen parastos žrtvama u 12.00 časova, polaganje vijenaca u 12.15 časova, a obraćanje zvaničnika u 12.30 časova.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Garavice: Stratište 12.000 Srba

Istinu otrgnuti od zaborava

Godišnjica stradanja Srba, Jevreja i Roma na Garavicama kod Bihaća

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: