Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Savanović: Drakulić pokazuje razmjere ustaškog genocida nad Srbima

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da stradanje Srba u Drakuliću u Drugom svjetskom ratu najbolje pokazuje razmjere ustaškog genocida, pomućenog razuma i mržnje prema srpskom stanovništvu.

Savanović - pres Foto: SRNA
Savanović – pres Foto: SRNA

Savanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je istorijske procese od polovine 19. do kraja 20. vijeka pratio projekat prema kome Srbi nemaju pravo da žive zapadno od Drine i da rijeka Drina mora da bude granica.

On je naveo da je genocid nad Srbima prvo počinjen u Prvom svjetskom ratu stvaranjem Dobojskog logora i tampon-zone na rijeci Drini, ističući da se kulminacija najvećeg stradanja srpskog naroda desila u Drugom svjetskom ratu.

„Svako od nas treba dobro da nauči istoriju i da ovaj ostatak ostataka srpskog naroda zapadno od Drine koji je organizovan u institucionalnom okviru Republike Srpske to čuva kao zjenicu oka i da Republiku Srpsku svako od nas nosi u sebi kao uslov opstanka srpskog naroda na ovom prostoru“, poručio je Savanović.

Savanović je rekao da je, s obzirom na istorijski značaj stradanja Srba u Drakuliću u Drugom svjetskom ratu, obilježavanje tog događaja ove godine podignuto na nivo od republičkog značaja i da se obilježava u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

On je podsjetio da su ustaše 7. februara 1942. godine prvo u rudniku Rakovac dočekale promjenu smjene i počele sa ubijanjem, koje su nastavili u Drakuliću, Motikama, Šargovcu i okolnim banjalučkim selima.

Prema njegovim riječima, ustaše su tada otišle u Osnovnu školu u Drakulić, te izdvojile 60 srpske djece i zaklali ih pred učiteljicom i hrvatskom djecom koja su to gledala.

„Prema statistici, ustaše su tada za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete“, dodao je Savanović.

Pomoćnik ministra Republike Srpske za boračko-invalidsku zaštitu Duško Milunović rekao je da će stradanje Srba u Drakuliću biti obilježeno u nedjelju, 4. februara.

Milunović je naveo da obilježavanje počinje u 9.00 časova služenjem arhijerejske liturgije u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija, dok će u 12.00 časova biti služen parastos ubijenim Srbima kod Spomen-kosturnice u Drakuliću.

On je rekao da je programom obilježavanja u 12.15 časova predviđeno polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici, a u 12.30 časova obraćanje zvaničnika.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

76 godina od ustaškog pokolja stotina potkozarskih Srba

Krvavi ustaški pir u Piskavici

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: