Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SASLUŠANI SVJEDOCI O SVIREPOM UBISTVU SRPSKIH CIVILA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/oluja/dvor-ubistva.jpg

DVOR, BEOGRAD, 13. JULA /SRNA/ – Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Državno tužilaštvo Hrvatske saslušali su svjedoke koji imaju saznanja o svirepom ubistvu srpskih civila u hrvatskom mjestu Dvor, počinjenom 8. avgusta 1995. godine.

 

Obruč se sve više steže oko odgovornih za likvidiranje devet invalida, kojim je na krajnje nehuman način presuđeno u lokalnoj školi, u tadašnjem Dvoru na Uni, dan nakon službenog završetka operacije „Oluja“, pišu „Nezavisne novine“.

Ubijeni su, uglavnom, nedužni starci, i to pred očima pripadnika UN, čiji je kamp bio u blizini, a za taj zločin još niko nije odgovarao.

„Vjerujemo da ćemo, na osnovu temeljnih istraga u regionu, u što skorijem periodu otkriti počinioce. Radi se o teškom zločinu nad hendikepiranim, nemoćnim ljudima, koji vapi za odgovorima i upravo zato je važno da nas kvalitetne inFormacije, snimci, izjave svjedoka do kojih smo uspjeli da dođemo, što prije dovedu do pravde za žrtve“, rečeno je „Nezavisnim“ u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

U toj pravosudnoj instituciji potvrđeno je da iza stravičnog masakra ne stoji jedinica „Crne mambe“, dok je direktor Dokumentaciono-inFormacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac ranije rekao da je uniForme kakve su viđene na zločincima imala hrvatska specijalna policija i da ima još dokaza koji upućuju na njih.

U BiH za sada nisu identiFikovani svjedoci, ističu u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije i kažu da su u toj zemlji saslušani svi svjedoci koji su do sada identiFikovani, a da su njihove kolege iz Hrvatske ispitale svjedoke u Hrvatskoj.

Zna se da je civile pobilo više maskiranih muškaraca, što su objelodanili danski vojnici, koji su sa ostalim pripadnicima UN gledali, ali nisu spriječili krvoproliće.

Vojnici iz Danske su srpskim i hrvatskim tužiocima prije nekoliko mjeseci ispričali ono što su vidjeli tog „crnog“ 8. avgusta 1995. godine.

U Organizaciji porodica poginulih i nestalih civila i boraca Republike Srpske zahtijevaju da zločinci što prije budu dovedeni pred lice pravde.

„Svaka vijest je pozitivna ako je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, ali ja pitam Tužilaštvo za ratne zločine Srbije – šta je radilo unazad 17 godina“, rekao je predsjednik Organizacije Nedeljko Mitrović.

U Dvoru na Uni ubijeno je devet hendikepiranih Srba, a počinioci još nisu otkriveni.

Civile je pobilo više maskiranih muškaraca, što su objelodanili danski vojnici, koji su sa ostalim pripadnicima UN gledali zločin. Očevici masakra, koji je trajao oko 15 minuta, tvrde da su ubice imale „kalašnjikove“ i da su školi prišle preko polja.

Duševni bolesnici sahranjeni su ili na groblju u Dvoru ili u Petrinji, odakle su rodom.

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: