fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Saša Nedeljković: REČ O SERIJI I IZLOŽBI O JOVANKI BROZ NA RTS : TRAGEDIJA I FARSA

Ono što nije prikazano na izložbi a trebalo je jesu katastrofalni rezultati vladavine njenog supruga Tita koji se još osećaju. Širenje iluzija o Bratstvu i Jedinstvu između zavađenih naroda.
FOTO: NOVOSTI/GFC

Piše: Saša Nedeljković

Hegel je primetio Istorija ima tendenciju da se ponavlja : prvi puta kao tragedija,  drugi puta kao farsa. RTS je prikazala seriju “Jovanka Broz i tajne službe”. Takođe u Galeriji RTS u Takovskoj 10 je održana izložba “Jovanka Broz u boji”.

Izložba je reklamirana na televiziji uz muziku italijanske partizanske pesme “Bella ciao”. Na izložbi su predstavljene haljine za svečanosti Jovanke Broz. Istaknuto je između ostalog da je šila haljine kod krojačice Klare Rotšild iz Budimpešte. 

Ono što nije prikazano na izložbi a trebalo je jesu katastrofalni rezultati vladavine njenog supruga Tita koji se još osećaju. Širenje iluzija o Bratstvu i Jedinstvu između zavađenih naroda.

Došlo je sistematskog privlačenja omladine sa sela u gradove i time do postepenog pražnjenja sela. Do ilegalnog naseljavanja Albanaca na Kosovu i Metohiji. Proglašavanja Bunjevaca u Vojvodini za Hrvate. Nestajanja Srba katolika u Dubrovniku i na Primorju. Bogatijim Srbima katolicima oduzeli su svu imovinu, čak su im kao na primer dr. Mati Graciću sudili posle rata iako su već bili mrtvi. Samo zbog toga da bi im oduzeli imovinu.

Bila su zabranjena sva nacionalna društva koja su delovala do Drugog svetskog rata. Nisu se time zadovoljili nego su prinudnom amnezijom pod pritiskom vlasti, izbrisani iz pamćenja naroda. Nastavila su da deluju nacionalna društva izvan domašaja novih vlasti, u inostranstvu. Udžbenici iz istorije su pisani u duhu ideologije partije na vlasti.

Izložba je drugo lice komunističke propagande o jednakosti, u ime čega su nacionalizovali imovinu. Taj period bio je na početku obeležen radnim akcijama a ne modnim izložbama. Uz izložbu i seriju, RTS svake nedelje prikazuje partizanske i ostale filmove iz Titove Jugoslavije.

RTS redovno prikazuje emisiju “Trezor” o tome šta je prikazivano na televiziji u SFRJ. Nema nikakve emisije o snimljenim materijalima iz doba pre Drugog svetskog rata, koji se čuvaju u Kinoteci u Beogradu.

Nasuprot RTS kanali crnogorskih televizija redovno prikazuju sve sačuvane snimljene materijale iz Crnogorske Kinoteke.

Naporima nacionalno svesnih pregalaca i organizacija pokušava se to nekako ispraviti. Nastupamo na lokalnim televizijama. U “Azbučniku identiteta” govorio sam o srpskim sokolima u Dubrovniku. U “Velikani Srpske Vojvodine” između ostalog, prikazan je život i rad dr. Ignjata Pavlasa, starešine Sokolske župe Novi Sad i jednog od glavnih učesnika skupštine koja je proglasila ujedinjenje Vojvodine sa Srbijom. 

Saša Nedeljković

Član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije                                                                                                                                                

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: