Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ŠARGOVAČKA STRAŠNA “PRIČA KOJA LUTA SVIJETOM”

/prica_koja_luta_svietom.jpg

U Kotor Varoši će uskoro biti promovisana knjiga Tihomira Levajca “Priča koja luta svijetom”, svjedočanstvo o 52 učenika srpske nacionalnosti koje su poklale ustaše u februaru 1942. godine u školi u Šargovcu, pored Banjaluke.

“Priča koja luta svijetom” ustvari je pismo iz ludnice, iz sanatorijuma, koje piše bivša učiteljica `Narodne pučke škole` u Šargovcu, katolkinja, papi Jovanu Pavlu Drugom koji je u junu 2003. godine došao u Banjaluku da blaženim proglasi laika Ivana Merca na Petrićevcu, na mjestu na kojem je 6. februara 1942. godine fratar petrićevačkog samostana fra Vjekoslav Filipović, sa svojom sabraćom i saradnicima u zlodjelu donio odluku da se izvrši pokolj srpskog življa u okolnim selima Drakulić, Motike i Šargovac.

Tada je u krvavom piru poklano i na druge načine pobijeno i izmasakrirano 2 298 srpskih stradalnika, među kojima i nevina srpska djeca iz škole u Šargovcu.

“Sveti oče, kada sam doživjela tu čast da poludim, sve je gotovo bilo. Ali nisam ja poludjela što nisam mogla da nosim slike koje su se u mojoj suzi neprestano ogledale, što sam vidjela scene koje sa čovjeka peru sve što je prolazno i sa velikom energijom sugerišu smisao i besmisao života, nego sam skrenula tada kada me je poslije masakra ljudski nakot natjerao da u Glavni imenik, koji se preobratio u Krvavi prozivnik, pored imena svakog zaklanog djeteta napišem da je ono umrlo prirodnom smrću 7. februara 1942. godine”, ovako učiteljica iz Šargovca piše papi Jovanu Pavlu Drugom.

Knjiga je nastala tako što je Levajac dao da se pismo učiteljice iz Šargovca prevede na desetak svjetskih jezika.

“Ova priča na taj način doslovno luta svijetom. Ova priča, ispričana ustima poludjele šargovačke učiteljice, uistinu biva ispričana, sa zakašnjenjem, ali za sva vremena. Čak i kada sklopite korice te knjige, i tako zatvorena priča će putovati iz jezika u jezik”, navodi se u recenziji.

Osim autora, o knjizi će govoriti i književnik profesor Mirko Vuković i profesor dr Ostoja Đukić iz Banjaluke.

Organizator promocije je kotorvaroška “Prosvjeta” i SO Kotor Varoš.

Promocija će biti održana u ponedjeljak, 7. novembra, prostorijama Boračke organizacije Kotor Varoš, sa početkom u 18.00 časova.

Tihomir Levajac: “Priča koja luta svietom”

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: