fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sarajevsko-romanijska regija odbranjena uz ogromne žrtve

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas da je Sarajevsko-romanijska regija, koja je odbranjena u složenim i teškim uslovima, dala ogromnu žrtvu za slobodu i stvaranje Srpske – živote 4.000 najboljih, najsnažnijih i najsrčanijih boraca.

 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović prisustvuje obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na Vojničkom spomen-groblju "Mali zejtinlik" na Sokocu
Sokolac – Milenko Savanović Foto: SRNA

„Nažalost, u toj odbrani koja je bila teška i krvava, zbog konfiguracije terena i koncentracije stanovništva, te brojnosti neprijatelja koji je bio koncentrisan na malom prostoru, na ovom području su vođene možda i najteže bitke, pored Koridora i svih prostora koji su se branili“, rekao je Savanović u obraćanju na Vojničkom spomen-groblju Mali zejtinlik.

Savanović je podsjetio da je prije minulog rata, prema statističkim podacima, u Sarajevu bilo oko 157.000 Srba, a sada ih ima manje od 10.000 i svedeni su na statističku grešku.

„Ti prostori Sarajevsko-romanijske regije su odbranjeni od 3,5 puta jačeg neprijatelja, i nisu ni jednog milimetra izgubljeni tokom četvorogodišnjeg rata, ali nažalost, nakon potpisivanja Dejtona, srpski narod je morao da napusti svoje odbranjene prostore, zato što je tako dogovoreno i što je doneseno tim međunarodnim sporazumom“, rekao je Savanović.

On je ocijenio da su Vlada i resorno ministarstvo učinili maksimum napora radi zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca.

„Zbrinuli smo 8.230 prioritetnih korisnika kroz program stambenog zbrinjavanja. Od toga je urađeno 3.338 stanova, jedan grad“, rekao je Savanović.

Govoreći o zapošljavanju djece iz porodica poginulih boraca, Savanović je najavio da će Vlada Srpske i ove godine stimulisati radna mjesta određenim povratima doprinosa, pri čemu će prioritet pri zapošljavanju imate kategorije koje su izašle iz rata.

Na Vojničkom spomen-groblju Mali zejtinlik, gdje su sahranjena 947 poginula borca sa područja Sarajevsko-romanijske regije, jutros je služen pomen i položeni vijenci.

Pomenu su prisustvovali delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić, delegacija predstavnika Srpske u institucijama BiH i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Pomenu su prisustvovali i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka u Oružanim snagama BiH, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, delegacije opština, regionalnih i opštinskih boračkih organizacija, organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Sarajevsko-romanijskog korpusa za odbranu ove regije poginulo je 4.000 boraca, a ova formacija imala je od 18.000 do 20.000 boraca.

Kao vječni pomen tim junacima izgrađen je hram na Ravnoj Romaniji posvećen Velikomučeniku Svetom Georgiju na čijim unutrašnjim zidovima su uklesana imena 4.000 poginulih boraca u odbrani ove regije.

Sarajevsko-romanijski korpus spriječio je mnogo jače snage takozvane Armije BiH da u junu 1995. godine presijeku teritoriju Republike Srpske na području Sarajevsko-romanijske regije i tako dovedu u pitanje sudbinu Republike Srpske i Srba.

Obilježavanje 16. juna – Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije nastavljeno je služenjem parastosa poginulim srpskim borcima u Manastiru Svetog Velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Organizator obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije na Sokocu je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

20 godina egzodusa Srba iz Sarajeva: Žrtva za Srpsku

Dvije decenije od egzodusa sarajevskih Srba | Jadovno 1941.

Služen parastos i položeni vijenci za poginule srpske junake …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: