Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sarajevski Srbi upozoravaju: Postali smo statistička greška! (VIDEO, FOTO)

Datum objave: petak, 21 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ogorčeni diskriminacijom Srba u Sarajevu i Federaciji BiH, okupljeni oko sarajevskog ogranka “Prosvjete” uputili su otvoreno pismo sarajevskim, bosanskohercegovačkim, zvaničnicima Federacije BiH, te predstavnicima međunarodne zajednice i diplomatama.

Otvoreno pismo sarajevskih Srba Foto: RTRS
Otvoreno pismo sarajevskih Srba Foto: RTRS

Ukazali su na ratnu i poretnu demografsku katastrofu na štetu Srba, ali i na nedaće poput otimanja imovine, uvreda, zapostavljanja i uništavanja srpskog kulturnog naslijeđa.

Kazani, jama iznad Sarajeva, samo jedno od neobilježenih srpskim stratišta u Sarajevu, progutala je na desetine sarajevskih Srba. Od zlodjela se amnestirali pripisujući odgovornost ubijenom komandantu 10. brdske sarajevske brigade Mušanu Topaloviću Cacu i njegovom podrđenom Samiru Bejtiću.

U nadi da će suživota biti, a i zbog prevashodne uloge da očuvaju srpsku kulturu i tradiciju, do sada u sarajevskoj Prosvjeti nisu podsjećali na ratnu golgotu sarajevskih Srba. Suživot je mučan, a Srbi se u sarajevskoj čaršiji poistovjećuju sa zločincima.

– Bode u oči ploča na Vjećnici na kojoj stoji da su je zapalili srpski zločinci, čime se cjeli narod svjesno ili nesvjesno poistovjećuje s tim pojmom, ističe Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora SKPD „Prosvjeta“ Sarajevo.

Demografska slika za Srbe katastrofalna.

Od 92 hiljade Srba koji su do rata živjeli u 4 centralne sarajevske oppštine preostalo je, bar prema posljednjem osporavanom popisu, oko 10 hiljada, uglavnom starih. Srbi u Kantonu Sarajevo nisu konstitutivan narod, a u skladu s tim raritet su u strukturama vlasti.

– Srbi koji su ostali ovde da žive, vjekovima su tu. Tu pored nas je kuća čuvene porodice Despić koja je ostavila duboke tragove u kulturi ovog grada, ne damo nikom pravo veće od nas, mi smo ovde rođeni, naglašava Savo Vlaški, predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Sarajevo.

Dejan Garić, Savo Vlaški
Dejan Garić, Savo Vlaški

Oronula je kapela Mlade Bosne. Uklonjeni su i otisci stopala Gavrila Principa, svjedočanstvo sarajevskog atentata, djelo Voje Dimitrijevića, čija je bista, zajedno sa bistom Mice Todorović nestala ispred Akademije likovne umjetnosti. Brišu neizbrisive tragove srpskog postojanja, poručuju iz sarajevske Prosvjete i zahtjevaju u narednih mjesec dana konkretne poteze kojim će se u gradu koji često ističe svoju multietničnost Srbima vratiti dostojanstvo.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top