fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SARAJEVSKI CENTAR UMANjIO BROJ SRPSKIH ŽRTAVA

milivoje-ivanisevic-1.jpg

BEOGRAD, 6. FEBRUARA /SRNA/ – Beogradski Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku upozorava da je sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar u svojim podacima umanjio broj srpskih žrtava u proteklom ratu za 5 800 na nivou BiH i za 4 027 u Sarajevu.

Direktor ovog beogradskog instituta istoričar Milivoje Ivanišević rekao je Srni da su podaci njegovog instituta o broju srpskih žrtava u cijeloj BiH, a posebno u Sarajevu, znatno pogubniji za srpsku populaciju u BiH nego što navodi centar Mirsada Tokače.

Uz podsjećanje da u objavljenim podacima sarajevskog centra ljudski gubici srpske nacionalnosti u BiH iznose 24 900 lica, Ivanišević navodi da je u bazi podataka beogradskog Instituta evidentirano 30 700 srpskih žrtava, ili 5 800 više od objavljene cifre sarajevskog centra.

Ivanišević podsjeća da su još drastičnije razlike ispoljene su u slučaju Sarajeva, gdje bošnjački izvori navode da je bilo 3 597 stradalih Srba u ovom gradu, a na spisku njegovog instituta evidentirano je ukupno 8 504 srpskih žrtava iz Sarajeva, od čega je čak 7 524 ubijenih, dok je za 856 Srba sudbinaje nepoznata.

On ističe da za ostale Institut ne posjeduje dovoljno podataka za nacionalnu ili ličnu identifikaciju.

„Poznata je i nekoliko puta naglašavana činjenica da je u tom gradu samo za osam meseci 1992. godine ubijeno više lica srpske nacionalnosti nego tokom Drugog svetskog rata i Pavelićeve strahovlade“, navodi Ivanišević.

Uzimajući u obzir samo osnovni spisak, dodao je Ivanišević, u beogradskom Institutu je evidentirano 4 027 više ubijenih Srba nego što su to saopštili bošnjački izvori.

On dodaje da su u oba slučaja, i za nivo BiH i za Sarajevo, kod podataka Instituta moguća odstupanja, koja ne bi smjela da budu veća od dva do tri odsto.

„Normalno da manji broj ubijenih Srba umanjuje i obim zločina, a time umanjuje i odgovornost za zločine koje su u BiH i Sarajevu počinile muslimanske vojne i civilne vlasti kojima je tokom rata pripadao i sam potpisnik pomenutih podataka“, ocjenjuje Ivanišević.

Ivanišević navodi da je njegov Institut maksimalno uvjeren u svoje podatke, pogotovo što se evidentiranjem srpskih žrtava bavi od 1992. godine, a sarajevski centar tek od prije sedam-osam godina.

„Na stranu ono što je krajnje licemerno da u evidenciji srpskih žrtava učestvuje strana koja je i odgovorna za ta stradanja. Ja uvek pominjem Jevreje. Da li bi oni dozvolili da Nemci evidentiraju koliko je Jevreje ubijeno u Nemačkoj. Ili, da Japanci registruju američke gubitke“, dodao je Ivanišević.

Ivanišević ističe da je prilično besmisleno u građanskom ratu dijeliti žrtve na vojne i civilne, kao što to čini sarajevski centar, iako je ta podjela prisutna i u mnogim međunarodnim normativima.

Istraživačko-dokumentacioni centar BiH je nedavno objavio da je do sada tokom ratnih sukoba 1992-1995. godine registrovao oko 98 000 žrtava stradalih u proteklom ratu, od kojih su 55 odsto vojnici, a 45 odsto civilno stanovništvo, a među ubijenima je oko 64 000 Bošnjaka, 24 900 Srba, 7 700 Hrvata i oko 500 ostalih.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: