Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SARAJEVSKI CENTAR UMANjIO BROJ SRPSKIH ŽRTAVA

Datum objave: ponedeljak, 6 februara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

milivoje-ivanisevic-1.jpg

BEOGRAD, 6. FEBRUARA /SRNA/ – Beogradski Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku upozorava da je sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar u svojim podacima umanjio broj srpskih žrtava u proteklom ratu za 5 800 na nivou BiH i za 4 027 u Sarajevu.

Direktor ovog beogradskog instituta istoričar Milivoje Ivanišević rekao je Srni da su podaci njegovog instituta o broju srpskih žrtava u cijeloj BiH, a posebno u Sarajevu, znatno pogubniji za srpsku populaciju u BiH nego što navodi centar Mirsada Tokače.

Uz podsjećanje da u objavljenim podacima sarajevskog centra ljudski gubici srpske nacionalnosti u BiH iznose 24 900 lica, Ivanišević navodi da je u bazi podataka beogradskog Instituta evidentirano 30 700 srpskih žrtava, ili 5 800 više od objavljene cifre sarajevskog centra.

Ivanišević podsjeća da su još drastičnije razlike ispoljene su u slučaju Sarajeva, gdje bošnjački izvori navode da je bilo 3 597 stradalih Srba u ovom gradu, a na spisku njegovog instituta evidentirano je ukupno 8 504 srpskih žrtava iz Sarajeva, od čega je čak 7 524 ubijenih, dok je za 856 Srba sudbinaje nepoznata.

On ističe da za ostale Institut ne posjeduje dovoljno podataka za nacionalnu ili ličnu identifikaciju.

“Poznata je i nekoliko puta naglašavana činjenica da je u tom gradu samo za osam meseci 1992. godine ubijeno više lica srpske nacionalnosti nego tokom Drugog svetskog rata i Pavelićeve strahovlade”, navodi Ivanišević.

Uzimajući u obzir samo osnovni spisak, dodao je Ivanišević, u beogradskom Institutu je evidentirano 4 027 više ubijenih Srba nego što su to saopštili bošnjački izvori.

On dodaje da su u oba slučaja, i za nivo BiH i za Sarajevo, kod podataka Instituta moguća odstupanja, koja ne bi smjela da budu veća od dva do tri odsto.

“Normalno da manji broj ubijenih Srba umanjuje i obim zločina, a time umanjuje i odgovornost za zločine koje su u BiH i Sarajevu počinile muslimanske vojne i civilne vlasti kojima je tokom rata pripadao i sam potpisnik pomenutih podataka”, ocjenjuje Ivanišević.

Ivanišević navodi da je njegov Institut maksimalno uvjeren u svoje podatke, pogotovo što se evidentiranjem srpskih žrtava bavi od 1992. godine, a sarajevski centar tek od prije sedam-osam godina.

“Na stranu ono što je krajnje licemerno da u evidenciji srpskih žrtava učestvuje strana koja je i odgovorna za ta stradanja. Ja uvek pominjem Jevreje. Da li bi oni dozvolili da Nemci evidentiraju koliko je Jevreje ubijeno u Nemačkoj. Ili, da Japanci registruju američke gubitke”, dodao je Ivanišević.

Ivanišević ističe da je prilično besmisleno u građanskom ratu dijeliti žrtve na vojne i civilne, kao što to čini sarajevski centar, iako je ta podjela prisutna i u mnogim međunarodnim normativima.

Istraživačko-dokumentacioni centar BiH je nedavno objavio da je do sada tokom ratnih sukoba 1992-1995. godine registrovao oko 98 000 žrtava stradalih u proteklom ratu, od kojih su 55 odsto vojnici, a 45 odsto civilno stanovništvo, a među ubijenima je oko 64 000 Bošnjaka, 24 900 Srba, 7 700 Hrvata i oko 500 ostalih.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top