fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sarajevo u panici zbog novih dokaza o Tuzli

Rekonstrukcija obavljena do detalja
Rekonstrukcija obavljena do detalja

Zvaničnici BiH pokušavaju da obore nalaze stranih veštaka o masakru u Tuzli. Da su zaključci veštaka ozbiljni govori i podatak da je nalaz Francuza Pjera Lorana osiguran na dva miliona evra

NAKON objavljivanja nalaza veštačenja eksperata iz Češke, Francuske i Izraela da masakr na tuzlanskoj Kapiji 1995. nije izazvan srpskom granatom, Sarajevo pokušava na sve načine da ove nove dokaze što više diskredituje. Međutim, da će im to teško proći, govori podatak da je samo veštačenje Francuza Pjera Lorana osigurano na dva miliona evra, što dokazuje koliko je siguran njegov nalaz. To znači da ukoliko je Loran napravio neku grešku ili se utvrdi da nalaz nije dobar, osiguravajuća kuća će oštećenoj strani isplatiti ovu svotu novca.

Loran je inače sudski veštak pri Apelacionom sudu u Parizu, Internacionalnom kriminalnom sudu i Haškom tribunalu. Ekspert je za oružje, municiju, balistiku i pirotehniku. Poznatija veštačenja koja je radio su – napad na konvoj Rafika Haririja u Bejrutu, granatiranje u Homsu, ubistvo francuskog novinara u Siriji, napad na francusku ambasadu u Kinšasi u Kongu. On je i rezervni oficir francuske vojske i ima čin kapetana mornaričkih jedinica.

Jedan od bitnih zaključaka Loranovog veštačenja ukazuje da su u Tuzli geleri izazvali štetu na prodavnici udaljenoj 50 metara od mesta eksplozije, a koja je potpuno van optičke vidljivosti od mesta gde je napravljen krater.

– Na još nekoliko zidova evidentirani su geleri, iako su sa suprotne strane i u mrtvim uglovima od mesta eksplozije. Ovi nalazi mogu da bace drugačije svetlo na čitav slučaj, ali nisu istraživani od strane veštaka tužilaštva Berka Zečevića. Zbog svih propusta koje je napravio, analiza veštaka Zečevića ne odgovara onome što se zaista desilo u Tuzli i dolet projektila kako on opisuje nije moguć – zaključuje ekspert Loran.

Da je masakr izazvan nekom snažnijom eksplozivnom napravom ili da je na Kapiji eksplodiralo nekoliko manjih punjenja, u svom veštačenju dokazuju češki doktori nauka i balističari Jan Komenda, Ludek Jedlička i Roman Vitek. Svi oni su sa Univerziteta odbrane u Brnu i aktivni su oficiri Vojske Češke, koja je članica NATO. Njihovo veštačenje odobrilo je i Ministarstvo odbrane Češke.

„GOLF“ NA POGREŠNOM MESTU

Sudski veštak Pjer Loran ukazuje da veštak tužilaštva Berko Zečević prilikom veštačenja „golf“, kraj kojeg je navodno eksplodirala granata, stavlja na pogrešno mesto.

– Policijski dokumenti i fotografije dokazuju da Zečević „golf“ postavlja mnogo bliže zidu zgrade gde je butik NIK, jer je to bio jedini način da postigne padni ugao projektila koji bi bio više ili manje usklađen sa položajima artiljerijskih oruđa zapadno od Tuzle, a gde su se nalazili srpski položaji – zaključio je Loran u nalazu.

Autor: S. J. MATIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Srpska granata nije ubila ljude u Tuzli

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: