fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sarajevo: Nastavljeno suđenje za ratne zločine nad Srbima oko Trnova

Na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi za zločine počinjene nad Srbima na području Trnova, svjedok Tužilaštva BiH Zijo Ibričić ispričao je kako su pronađena tijela bračnog para Golijanin iz sela Bistročaj.

Sud BiH        Foto: RTRS
Sud BiH      Foto: RTRS

Ibričić je rekao da je 1992. godine bio komandir voda u selu Bašci u opštini Trnovo, koji je pripadao komandi na čelu sa Medarisom Šarićem.

„Kontaktirao sam s njim i njegovim zamjenikom. Edhema Godinjaka, načelnika policije u Trnovu, sam slabo viđao i poznavao“, rekao je Ibričić.

On je naveo da su u susjednom selu Bistročaj, u kojem su živjele porodice srpske nacionalnosti, ostali Pero Golijanin i njegova supruga nakon što je takozvana Armija BiH /ABiH/ preuzela kontrolu na tom području.

Kako je naveo, negdje u oktobru 1992. godine vojnik Adem Ibričić mu je rekao da je otpratio dvojicu vojnika iz Fočanske brigade do Trnova, te da je vidio da je Pero Golijanin otišao. On je rekao da je Adem Ibričić otpratio vojnike bez njegovog znanja.

„Husein Mulaomerović i Džemail Kadić su otišli nakon dva dana na izviđanje i tada su našli tijela ubijenog Pere i supruge u mjestu Lučila. Kad su se vratili, napali su Adema, Ibru, pa i mene. Ja sam rekao da nemam ništa s tim“, ispričao je Ibričić.

On je rekao da su Mulaomerović i Kadić povezivali Adema Ibričića i vojnike iz Fočanske brigade sa smrću Golijanina, prenosi Birn.

„Spremio sam Džemala i Huseina da odu u komandu i jave, a i ja sam dao izjavu Terzi Mehi. Kazao sam da su njih dvojica problematični, da su hodali po selima tražeći rakiju i tako našli tijela“, rekao je svjedok.

Ibričić je negirao da je vidio tijela ubijenih supružnika Golijanin.

Tužilaštvo je konstatovalo da je on u izjavi koju je dao Mehi Terzi 4. novembra 1992. godine naveo da je bio na licu mjestu, na šta je svjedok rekao da se ne sjeća.

Svjedok Vojislav Golijanin je rekao da je 1993. godine od zarobljenika Zagorca saznao da su mu roditelji Pero i Milka ubijeni 200 metara od kuće. O sudbini roditelja raspitivao se i u zatvoru Kula kod Asima Zulića.

„U jesen mi je jedna žena javila da je našla moje roditelje mrtve. Bili su na zemlji, nisu bili ukopani“, rekao je Golijanin.

Svjedok je naveo da svi iz sela Bašci znaju ko su ubice njegovih roditelja, a da on, na osnovu priča, sumnja na braću Ziju i Osmana Ibričića.

Boško Golijanin je ispričao da su njegov otac Nikola, te stric i strina ostali u selu Bistročaj nakon napada muslimanskih snaga na Trnovo 30. jula 1992. On je od tetke Anđe Elez saznao da mu je otac ubijen od prve grupe vojnika koja je došla iz sela Bašci nakon pada Trnova.

Oca je, kako je naveo, premjestio u porodično groblje, zajedno sa stricom i strinom, Perom i Milkom, za koje je čuo da su ih ubili neki Ibričići.

Na ovom ročištu iskaz je dao i svjedok „Č“, koji je rekao da je u selu Lisovići 1993. godine pronašao i učestvovao u ukopu poginulih Sime Ivanovića i njegove supruge Cvije, te Danila i Marka Ivanovića.

„Svi su bili u penziji. Simo je imao preko 70 godina“, rekao je svjedok.

Godinjak, Šarić i Bunoza optuženi su za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Trnova. Sudi im se za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga.

Suđenje će biti nastavljeno 26. aprila.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Svjedočenje o ubistvima Srba u Trnovu | Jadovno 1941.

SVJEDOČENjA O UBISTVIMA SRBA U TRNOVU | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: