fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sarajevo: Iz Gvantanama u BiH i CG- ima li krivične odgovornosti?

Gvantanamo
Foto: RTRS

Američke vlasti su u BiH i Crnu Goru uputile zatvorenike iz Gvantanama, Abdula Aziza Al-Saudija i Tarika Mahmuda Ahmed al Savaha.

U BiH je prebačen Egipćanin sa teškim zdravstvenim problemima, a u Crnu Goru zatvorenik iz Jemena, navelo je američko Ministarstvo, dodajući da nijedan ni drugi nisu mogli da se vrate u zemlju iz koje potiču.

Pentagon navodi da je treći zatvorenik Muhamed Bavazir odbio da se ukrca na let za Evropu, pa je ostao u američkoj bazi na Kubi, prenose svjetske agencije.

Državljanin Egipta Tarik Mahmud Ahmed al Savah (58) iz zatvora Gvatanamo prebačen je u BiH, a Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi (41), koji je poreklom iz Jemena, u Crnu Goru, javio je Rojters.

Al Savah, koji je rođen u BiH i čije državljanstvo, takođe, posjeduje, prema navodima medija, optužen je da je bio ekspert za eksplozive u terorističkoj organizaciji Al Kaida.

Prema informacijama koje su procurile iz Ministarstva odbrane SAD, Al Savah je bio
zatvoren u Gvantanamu više od 13 godina i ima zdravstvene probleme.

Al Savah se u Gvantanamu nalazio od maja 2002. godine, gdje je prebačen nakon hapšenja u Avganistanu kada je bio član Al Kaide.

Prema dostupnim informacijama, on posjeduje državljanstvo Egipta, koji je više puta tražio njegovo oslobađanje, kao i državljanstvo BiH koje je dobio zbog učešća u ratu. U Republici Srpskoj se u javnosti već postavljaju pitanja treba li Al Savah krivično da odgovara u Bosni i Hercegovini zbog djela za koaj je osumnjičen.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da bi Tužilaštvo BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH trebalo da podigne optužnicu protiv državljanina Egipta Tarika Mahmuda Ahmeda al Savaha /58/ koji je iz zatvora Gavntanamo vraćen u BiH.

„Neprihvatljivo je da se SAD oslobađaju ovakvih ljudi i da ih šalju u BiH, jer oni mogu biti potencijalna prijetnja po bezbjednost u BiH“, rekao je Mitrović Srni.

On je podsjetio da je bivši šef misije UN u BiH Žak Pol Klajn rekao da oko 200 mudžahedina u BiH ne predstavlja opasnost, jer se lako mogu kontrolisati.

„Mislim da je potpuno apsurdna situacija da Tužilaštvo BiH podiže optužnicu protiv članova bivšeg Kriznog štaba opštine Doboj za navodno počinjeni ratni zločin protiv čovječnosti, dok na drugoj strani niko ne želi da procesuira na stotine mudžahedina koji su počinili stravične zločine tokom rata nad Srbima u BiH“, kaže Mitrović.

U tajnom dokumentu američkog ministarstva odbrane iz 2008, koji je objavio Vikiliks, piše da je njihova služba u Gvantanamu utvrdila da bi Al-Saudi, uhapšen kao član Al kaide, “vjerovatno predstavljao prijetnju za SAD, njihove interese i saveznike“.

Oni su tada ocijenili da “predstavlja nizak rizik kao pritvorenik“ i da je od “značajne obavještajne vrijednosti“.
Jemenac je u američkom zatvoru na Kubi proveo više od 13 godina zbog sumnje da je bio “trener bombašima Osame bin Ladena“ u kampu za obuku Tarnak farm blizu Kandahara, u Avganistanu.

Informaciju da je član Al kaide u srijedu upućen u Crnu Goru, “kako bi započeo novi život“, juče je objavio Pentagon.

Portparol američke ambasade Mark Vajnberg, kazao je “Vijestima“ da je prije šest godina donijesena odluka da Al-Saujdi može biti pušten iz zatvora.

“Odluka da on zadovoljava uslove da bude pušten donesena je prije šest godina, nakon što je razmotrilo šest američkih institucija – Stejt department, ministarstva odbrane, pravde i nacionalne bezbjednosti, te Biro direktora nacionalnih obavještajnih službi i Združeni generalštab“, kazao je Vajnberg.

Crna Gora primila Jemenca iz humanitarnih razloga

Abdul Aziz Al-Saudi, 41-godišnji zatvorenik , jemenskog porijekla, poslat je u Crnu Goru, kako bi započeo novi život. Kako piše Rojters, on je u američkom zatvoru proveo više od 13 godina.

Kako je saopšteno iz Vlade, Crna Gora je prihvatila da primi zatvorenika iz humanitarnih razgoga.

„Crna Gora je prihvatila da, u okviru humanitarnog programa pomoći rješavanju pitanja zatvaranja baze Gvantanamo u istoimenom zalivu na Kubi, preuzme odgovornost za resocijalizaciju i povratak porodici jednog državljanina Jemena koji je duži niz godina boravio u Gvantanamu. U ovom humanitarnom programu učestvuje većina evropskih i susjednih zemalja među kojima su, između ostalih, Njemačka, Italija, Rusija, Mađarska, Slovačka, Bosna i Hercegovina i mnoge druge“, navodi se u saopštenju Vlade.

Jemenac je prvi zatvorenik koji je u Crnu Goru transportovan iz Gvatanama. Sumnjičio se da je bio „trener bombašima Osame bin Ladena“ u Avganistanu. Ipak, kako pišu mediji, od 2010. je „predstavljao zanemarljivu prijetnju po SAD“, i „od svojih branilaca je uvijek tražio mogućnost da nastavi obrazovanje“.

Navodi se da se Jemenac odlično služi engleskim jezikom, te da je u zatvoru studirao dva programa – matematiku i engleski jezik.

„Njegov cilj je bio da se pripremi za život van Gvatanama“, kazao je njegov advokat.

Izvor: ISKRA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: