Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sinoda

Datum objave: petak, 4 novembra, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Saopštenje Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve povodom izjave nadbiskupa beogradskog Stanislava Hočevara

Članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda
Članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda

Deleći sa vascelim srpskim pravoslavnim narodom, kao i sa drugim pravoslavnim, pa i mnogim nepravoslavnim hrišćanima širom sveta, najdublje molitveno poštovanje prema ličnosti Svetog Vladike žičkog i ohridskog Nikolaja Velimirovića, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve oseća obavezu da izrazi javno negodovanje povodom neprimerene i nedobronamerne izjave nadbiskupa beogradskog  g. Stanislava Hočevara, date beogradskoj „Politici“ 28. oktobra ove godine, kojom je sebi dao slobodu da, po njemu poznatim merilima, dovede u pitanje svetost Novog Zlatousta, čak poredeći ga sa kardinalom Stepincem ili proglašavajući ga za srpski ekvivalent Stepincu.

Za razliku od arhiepiskopa kenterberijskog g. Justina Velblija, koji je, zajedno sa patrijarhom srpskim Irinejem, u londonskoj katedrali Svetog Pavla nedavno najsvečanije obeležio stotu godišnjicu Nikolajevog istorijskog govora, beogradski nadbiskup nije dužan da poznaje svetiteljev pastirski i duhovni rad u Ohridu, Bitolju i Žiči niti njegovu mnogostranu međucrkvenu delatnost. Pogotovu ne moraju da ga zanimaju njegova bogoslovsko-književna dela, među kojima postoji i Stoslov o ljubavi i doživljaj neprijatelja kao „surovog prijatelja”, za razliku od Stepinca, koji je napisao da „bizantsko Pravoslavlje” predstavlja „prokletstvo Evrope” i da su Hrvati i Srbi, sledstveno, dva nespojiva sveta. On ne mora da zna ni to da je, za razliku od Stepinca, sveti Nikolaj čitav Drugi svetski rat proveo u internaciji u Ljubostinji, Vojlovici i na kraju u zloglasnom logoru Dahau. Ne sporimo mu ni pravo da stavi pod znak pitanja smisao odluke poglavara sopstvene Crkve, pape Franje, da se obrazuje Mešovita komisija Hrvatske biskupske konferencije i Srpske Pravoslavne Crkve koja treba da odgovorno i istinoljubivo razmotri ulogu Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Sveti Arhijerejski Sinod mu, međutim, osporava pravo da svoje zalaganje za posetu pape Franje Srbiji zapravo koristi kao sitnu monetu za potkusurivanje u nesvesnom – a možda i svesnom – nastojanju da pokvari odnose Srpske Pravoslavne Crkve sa Svetom Stolicom. U tom nastojanju, uvereni smo, neće uspeti.

Za predsednika Svetog Arhijerejskog Sinoda
član episkop bački Irinej,
portparol Srpske Pravoslavne Crkve

Izvor: SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

 

Vezane vijesti:

Hočevara neće u srpskim hramovima | Jadovno 1941.

Nadbiskup Hočevar: Papa neće posetiti Jasenovac dok Srbi i …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sinoda“

Jovan kaže:

Neke “džukele “, i pored negodovanja ljubitelja pasa treba us….m motkom pomaziti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top