fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Samo Srbe krive za zločine

Posle presude Suda BiH za ratna dešavanja u Doboju, pripremaju se novi procesi. Karagić je osmi u nizu sa srpske strane koji je osuđen za zlodela 1992.

Doboj ovih dana / Foto Lj. Đ.
Doboj ovih dana / Foto Lj. Đ.

Doboj, sudeći prema presudi od 12 godina zatvora bivšem pripadniku “Crvenih beretki” i VRS Slobodanu Karagiću koju je nedavno izrekao Sud BiH, nastavlja da plaća ceh za navodne zločine u ratnim dešavanjima u BiH 1992. Karagić je osmi u nizu sa srpske strane koji je osuđen za ratni zločin, a protiv još četvorice ratnih čelnika u gradu Doboju vodi se sudski proces.

Već dve godine traje sudski proces bivšem članu Predsedništva BiH i predsedniku Kriznog štaba Borislavu Paravcu, osnivaču i nekadašnjem predsedniku SDS Milanu Ninkoviću, načelniku CJB Doboj Andriji Bjeloševiću i njegovom zameniku Milanu Saviću. Za taj period suđenja, od 260 predviđenih svedoka saslušano je svega njih devetoro.

S druge strane, kada je pravda za žrtve i srpsku stranu u pitanju, ona se i u dobojskom slučaju pokazala kao selektivna. Jer za 98 ubijenih i 322 civila teže ili lakše ranjena u četvorogodišnjem granatiranju grada, još niko nije dobio zasluženu kaznu.

Prošlog meseca je PU Doboj podneo Tužilaštvu BiH prijavu protiv oficira Armije BiH Mustafe Cerovca zbog sumnje da je učestvovao u odlukama o upotrebi artiljerijsko-raketnih oružja radi granatiranja Doboja.

Nasuprot tome, kada je odgovornost Srba u pitanju, istraga se vodi zbog komandne odgovornosti osumnjičenih za nedela tokom rata. Na osnovu toga, ovaj grad je i dalje zanimljiv istražiteljima.

PRESUDA ZA GENOCID

OSIM Srebrenice, Doboj je jedinstven grad u RS, kao i U BiH, po tome što je izrečena presuda za genocid u ratnim dešavanjima. Tužilaštvo BiH u istrazi koristi i presudu Višeg suda u Diseldorfu i Saveznog vrhovnog suda Nemačke od 30. aprila 1999. Po njima je optuženi, sada već preminuli Nikola Jorgić osuđen za genocid počinjen na području Doboja.

Autor: Lj. ĐURIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Krvave „heroine“ Hrvatske vojske: Seksualno se iživljavale nad zatvorenicima u logorima, kastrirale ih, tukle do smrti!

Svjedočenja o premlaćivanju Srba u logoru Rabić

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: