fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Samo jedan poziv iz Zagreba uklonio bi ustašku ploču iz Jasenovca“

Direktor jevrejske navladine organizacije Margelov institut iz Zagreba Alen Budaj rekao je za Srnu da je ustaškom pozdravu „Za dom spremni“ mjesto na smetljištu istorije i da bi bio dovoljan samo jedan telefonski poziv iz Zagreba da ploča sa takvim natpisom bude uklonjena iz Jasenovca.

U Jasenovcu ploča sa ustaškim pozdravom Foto: Novosti.rs
U Jasenovcu ploča sa ustaškim pozdravom Foto: Novosti.rs

– Nemojmo se zavaravati da će nekakav Odbor za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima rješavati stvari na pravi način jer i sam Odbor u svom sastavu ima i apologete ustaškog režima – naveo je Budaj.

On smatra da nikakav odbor ne treba davati preporuke za nešto što je istorijska činjenica, a to da je ustaškom pozdravu „Za dom spremni“ mjesto na smetljištu istorije.

– To je pozdrav genocidne fašističke tvorevine i ustaških koljača. Mi građani koji cijenimo borce i žrtve pale u borbi protiv fašizma sa posebnim gnušanjem se odnosimo prema ploči koja svojim tekstom i znakovima čini štetu – kaže Budaj.

On podsjeća da je ploča sa ustaškim službenim pozdravom, koja se pojavila u centru opštine Jasenovac, nadomak bivšeg ustaškog koncentracionog logora, postavljena uz dozvolu opštine Jasenovac na čijem je čelu HDZ.

– Načelnik opštine /Marija Mačković/ izjavila je tom prilikom da u tome ne vidi ništa sporno. Dakle, ploča se nalazi ovdje jer je tako htio lokalni ogranak HDZ-a. Iako se sama ploča nalazi na zgradi vrtića, koji je javna obrazovna ustanova, niko, pa ni predsjednik države /Kolinda Grabar Kitarović/, u tome ne vidi ništa loše – istakao je Budaj.

On je naglasio da je ploča sve do sada opravdavana i branjena sa najviših pozicija vlasti u Hrvatskoj.

– Samo jedan telefonski poziv iz Zagreba nižerangiranoj hadezeovki /Mariji Mačković/ uklonio bi ploču ili izmijenio natpis, ali tog poziva nije bilo. Sve što gledamo je igrokaz s ciljem sramoćenja Hrvatske u svijetu, koji zna šta znači Jasenovac – dodao je Budaj.

On je rekao da HDZ, koji je radikalno skrenuo prema ekstremnoj desnici i otvoreno počeo koketirati sa fašizmom, namjerno zaboravlja da je njihov osnivač Franjo Tuđman 1992. godine javno na televiziji osudio fašističke elemente unutar HOS-a, koji ovu ploču kao udruženje podiže uz pomoć opštine Jasenovac poginulim pripadnicima iz svojih redova.

– Onima koji se prave maloumni ističući da je „Za dom spremni“ navodno stari hrvatski pozdrav želimo poručiti da nikada neće biti zaboravljeno zlo koje su pod tim pozdravom počinile ustaše nad Srbima, Jevrejima, Romima i svim slobodoljubivim građanima, uključujući među njima hrvatske antifašiste i komuniste – naveo je Budaj.

On je istakao da nikakve naknadne sudske revizije i ostale revizije istorije kroz razne odbore, komisije ili „nakaradne“ sudske odluke nakon 70 godina u predmetima revizije osuda nad licima osuđenim za saradnju sa ustašama, ne mogu i neće umanjiti zločinački karakter onih koji su u vremenu Drugog svjetskog rata aktivno ili pasivno podržavali „satelitski fašistički kvislinški režim ustaške države“.

– Zaboravljaju da istorija pamti i da se istorija ne može izbrisati, niti revidirati. Istorijsku pobjedu su izvojevali antifašisti, a revizionisti je žele mijenjati. Mnogima se ne sviđa pobjeda nad fašizmom, ali im nećemo dopustiti da je kaljaju i blate fašistički elementi, makar oni djelovali i institucionalno, kroz državnu pomoć i podršku – poručio je Budaj.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hasanbegović: HOS-ovih ploča treba da ima više širom Hrvatske

Jakovčić: Tabla sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu – svjetski skandal

U HRVATSKOJ VRI zbog „Za dom spremni“, pokrenuta lavina

„U čemu je razlika između ‘Zig Hajl’ i ‘Za dom spremni’?“

Potvrđeno: Ploča sa ustaškim pozdravom ostaje u Jasenovcu

Krivična prijava zbog sporne ploče u Jasenovcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: