Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

САМО ЈЕДАН ПОДАТАК ЈЕ ЗВАНИЧАН – ОНАЈ О 600.000 УБИЈЕНИХ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prebilovci/hercegovina-prebilovci-2012-06.jpg

Наjважниjе jе да кажемо да смо као народ у НДХ били осуђени на истребљење и да смо преживjели само захваљуjући оружаном отпору том геноциду коjи jе однио огромне жртве, поручуjе предсjедник Управног одбора Српског националног друштва /СНД/ “Пребиловци” Миленко Јахура.

Постоjи само jедан званичан акт о броjу убиjених у Јасеновцу, а то су подаци Комисиjе за утврђивање ратних злочина СР Хрватске из 1946. у коме се наводи 600.000 жртава – све друго су произвољни подаци, истиче предсjедник Управног одбора Српског националног друштва /СНД/ “Пребиловци” Миленко Јахура.

“До сада jе утврђено нешто више од 83.000 имена страдалих, што jе далеко испод стварног броjа жртава. Ако се не откриjе усташка евиденциjа жртава Јасеновца из времена његовог рада, мислим да се у погледу прецизниjег броjа и имена неће далеко одмаћи”, наводи Јахура у интервjуу Срни.

Он прецизира да jе комплекс логора уништен, тиjела многих жртава спаљена или бачена у Саву, а ондашња државна комисиjа ниjе довршила рад – када jе било лакше доћи до података.

“Зар jе и 70.000 жртава мали броj? Много jе важниjе да кажемо да смо као народ у НДХ били осуђени на истребљење и да смо преживjели само захваљуjући оружаном отпору том геноциду коjи jе однио огромне жртве”, поручуjе Јахура.

Он напомиње да су у Јасеновцу страдали и припадници других народа – Јевреjи и Роми, као и противници усташког режима.

Јахура упозорава да су друга стратишта у НДХ препуштена забораву, те да су нека од њих на просторима Хрватске и Федерациjе БиХ уништавана и скрнављена.

“У jамама, црквама, риjекама, пољима, кућама… страдале су стотине хиљада Срба приjе него jе логор Јасеновац основан. То се десило приjе него су Срби пружили организовани оружани отпор тадашњоj хрватскоj власти”, напомиње предсjедник Управног одбора Српског националног друштва /СНД/ “Пребиловци”.

Подаци о жртвама и о њиховом страдању много су боље документовани са других мjеста страдања него из самог Јасеновца. На тим мjестима страдали су готово искључиво Срби /изузев логора Госпић – Јадовно – Паг, гдjе има и релативно доста jевреjских жртава/.

“Српско страдање у НДХ не може се никако изражавати само преко Јасеновца и не могу се пописане српске жртве са jама и других стратишта уписивати као Јасеновачке – чега jе било. Ако то неко жели, онда таj ниjе добронамjеран”, наглашава Јахура.

Чињеницу да злочини у НДХ и Јасеновцу нису довољно познати, приjе свега, у западном свиjету, он обjашњава тезом да су на Западу позициjе Хрватске и њених савезика /Ватикан, Њемачка, Аустриjа/ много боље у односу на Србе, али и потпуном неорганизованости и пасивности српске стране.

“У свему главну риjеч има политика, а не историjска истина. Планирано jе и остварено да се Хрватскоj опере мрачна прошлост, а на Србе стави жиг геноцида, коjи нема чињеничне подлоге.

О геноциду над Србима мало зна и у самоj Србиjи, а у Републици Српскоj недовољно. Шта онда да очекуjемо од других”, запитао jе Јахура.

Таква српска политика, приjе свега у Србиjи, дозволила jе Хрватскоj да самостално прави мемориjални центар у Јасеновцу и да хрватске власти ћуте о мjестима страдања у НДХ коjе су оскрнавили “хрватски бранитељи”.

То jе разлог због кога нема ни сређеног пописа жртава, ни декларациjе коjом би се утврдило да jе у НДХ над Србима учињен геноцид…

О размjерама злочина у НДХ наjбоље говоре подаци пописа – приjе геноцида 1941. године Срби су били наjброjниjи народ у данашњоj БиХ, близу 50 одсто њеног становноштва, а послиjе геноцида “пали” су на друго мjесто иза Муслимана. “То се код Срба не чуjе уопште, барем не у Србиjи”, закључуjе Јахура у интервjуу Срни.

Пише: Ненад ТАДИЋ

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: