fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Samo 9,5 odsto Srba bezuslovno smatra da je BiH njihova država

Svega 44,7 odsto ispitanika bezuslovno doživljava BiH kao svoju državu – najviše onih koji BiH doživljavaju kao otadžbinu je među Bošnjacima, 70 odsto, a najmanji među Srbima – tek 9,5 odsto.

Karta BiH (ilustracija)
Karta BiH (ilustracija)

Rezultatima istraživanja koje je objavila marketinška agencija „Prajm komjunikejšns“ pokazuje da su Bošnjaci najveći zagovornici BiH, dok je taj broj manji među Hrvatima i znatno manji među Srbima.

Odgovarajući na pitanje da li vide, i u kojoj mjeri, BiH kao svoju državu, od hiljadu i po ispitanika 44,7 odsto je „u cijelosti saglasno“ s tim da je BiH njihova država, a 28,9 odsto je „djelimično saglasno“.

Istraživanje je potvrdilo da odnos prema BiH kao državi bitno zavisi od toga kojoj etničkoj grupi pripadaju učesnici ankete.

Među ispitanicima koji su se izjasnili kao Hrvati, 31 odsto odgovorilo je kako BiH bezuslovno smatra svojom državom, dok 44 odsto to prihvata „uslovno“.

Među Hrvatima, 15,5 odsto „uglavnom nije saglasno“ s tim da je BiH njihova država.

Kod Bošnjaka, 70,5 odsto odgovorilo je da BiH bezuslovno smatra njihovom državom, dok je 22,1 odsto izabralo odgovor kako je to „uglavnom njihova država“.

BiH kao svoju državu ne doživljava tek tri odsto anketiranih Bošnjaka.

Kod ispitanika iz reda Srba, situacija je sasvim obrnuta – samo 9,5 odsto saglasno je s tim da je BiH bezuslovno njihova država.

Njih 34 odsto je uslovno saglasno, a ostali ne doživljavaju BiH kao svoju državu, prenose regionalni portali.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: