fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sahranjeni posmrtni ostaci srpskog borca ubijenog 1995. godine

Posmrtni ostaci pripadnika Vojske Republike Srpske Milanka Lazarevića, koga su 1995. godine ubili pripadnici odreda „El mudžahedin“ u kampu mudžahedina u Gostovićima kod Zavidovića, sahranjeni su danas u Cerovici kod Stanara.

 Posmrtni ostaci pripadnika Vojske Republike Srpske Milanka Lazarevića, koga su 1995. godine ubili pripadnici odreda "El mudžahedin" u kampu mudžahedina u Gostovićima kod Zavidovića, sahranjeni su danas u Cerovici kod Stanara.
Stanari – sahrana Milanka Lazarevića
Foto: SRNA

Lazarević je kao pripadnik Trećeg bataljona Četvrte ozrenske brigade nestao u Vozući u septembru 1995. godine, a prema raspoloživim podacima, njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u naselju Kamenica, kilometar od nekadašnje linije razgraničenja.

Prema saznanjima predstavnika stanarske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, posmrtni ostaci ovog srpskog borca ekshumirani su 2006. godine.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Stanari Miladinko Kovačević rekao je da se sa ovog prostora potražuju posmrtni ostaci četiri borca stradala na ozrensko-vozućkom ratištu.

Zarobljene srpske borce i civile, koji su živi dovedeni u kamp u Gostovićima, mudžahedini su masakrirali, a 11 pronađenih tijela bilo je obezglavljeno.

U ofanzivi takozvane Armije RBiH pod nazivom „Uragan“ na Vozuću u septembru 1995. godine ubijeno je 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, a za 130 još traga.

Spaljeno je 30 srpskih sela, a protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Masovno stradanje dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine u napadu 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije RBiH i odreda „El mudžahedin“, uz podršku NATO avijacije.

Tokom troipogodišnje opsade Vozuće poginulo je 1.008 boraca Vojske Republike Srpske i policije, kao i civila.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Danas sahrana posmrtnih ostataka Milanka Lazarevića

Porodicama predati posmrtni ostaci Jelene Čuture i Milanka Lazarevića

Svjedočenja o zlostavljanju u logoru odreda „El mudžahedin“

Identifikovana još jedna žrtva: Milenka likvidirli …

ZLOČIN U VOZUĆI: Mahmuljin je jedan od devetnaest …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: