fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sahranjena Zorka Delić Skiba, žena mučenik i heroj

Delic_Zorka-dd441aabDana 6. juna 2015. godine na groblju Pašinac u Prijedoru sahranjena je žena mučenik i heroj, jedan od zadnjih svjedoka strahota Drugog svjetskog rata i stradanja srpskog naroda u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Sahrani su prisustvovali članovi porodice, prijatelji i predstavnici Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata, Udruženja Jasenovac-Donja Gradina, kao i članovi Udruženja Jastrebarsko 1942, čiji je prvi predsjednik i jedan od osnivača bila pokojna Zorka.

Bila je pisac knjiga i živi svjedok istorije. Dva puta prekrštena u rimokatoličku vjeru, jedanput u Sanskom Mostu gdje su joj ubijeni roditelji i na desetine članova porodice 1941. godine, a drugi put u logoru za srpsku djecu u Jastrebarskom kod Zagreba 1942. godine, pod starateljstvom i brigom redovnica Svetog Vinka Paulskog.  Dijete logoraš pod brojem 97 dječijeg logora u Jastrebarskom, a upisana nakon usvajanja kao Ana Marija Dasović sa datumom rođenja 10. travnja, kao i sva druga usvojena i porimokatoličena srpska djeca logoraši, korištenjem strategije brisanja identiteta.

Zrele godine života posvećuje svjedočenju i njegovanju sjećanja na stradanje djece u hrvatskim logorima. Njenim radom i trudom istrgnut je iz zaborava veliki broj svjedočanstava o zlostavljanju, ubijanju i mijenjanju identiteta srpske, jevrejske i romske djece. Osim što je bila veliki svjedok istorijskih zbivanja, zadužila je narode svijetasvojim upornim radom i borbom za rasvjetljavanje ovoga bolnog i opominjujućeg sjećanja.

Zorka će ostati upamćena i po ljubavi prema svom narodu i svojoj zemlji, upamćena kao borac za istinu o stradanju srpskog naroda, naročito istinu o stradanju srpske djece sa Kozare u Nezavisnoj državi Hrvatkoj, ali i kao žena koja je svima činila dobro i kojoj se svaki nevoljnik u svako doba za pomoć mogao obratiti. Ostaje nam da čuvamo uspomenu na ženu mučenicu i humanistu, ženu koju će njeno djelo, sačuvati u vremenu i sjećanju generacija koje dolaze.

Sahrana Zorke Delić Skiba

 

Izvor: GENOCID INFO

 

Vezane vijesti:

In memoriam: Zorka Delić Skiba 1936 – 2015.

Vaskrsnuće Zorke Delić – Jadovno 1941.

Zorka Delić-Skiba – Jadovno 1941.

OKRUGLI STO O STRADANjU SRBA I JEVREJA U NDH – Jadovno …

DOKUMENTARNI FILM „BROJEVI“ DOBIO „ZLATNOG VITEZA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: