Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SAD i finansiranje antisrpstva

Datum objave: utorak, 12 januara, 2016
Veličina slova: A- A+

Nedavno je Politika objavila seriju tekstova pod nazivom „Putevi američkog novca u Srbiji“[1]. U jednom od nastavaka[2] pominje se, na primer, da je internet portal E-novine „za promociju etičkih standarda u novinarstvu“ dobio, samo u jednoj godini (2011), 41.850 dolara!

Print

E-novine koje su, za svakog ko je bilo kada posetio taj sajt, prototip primitivnog vređanja svakog patriote ili demokrate, čak i svakog ko misli drugačije – dobijaju od SAD 3.000 evra mesečno  „za promociju etičkih standarda u novinarstvu“?! Kakav apsurd!

Još 2008. godine upozorio sam – citirajući niz vulgarnosti s tog portala – da su E-novine „psovačka strana `druge Srbije`“[3]. Sledeće godine pak citirao sam tipičan antisrpski i šovinistički diskurs koji dominira u E-novinama[4]. Recimo, komentator pod pseudonimom „Merc“ napisao je:

„Protiv Srba se ne bori riječima, već oružjem, prvo pucajući, pa onda postavljajući pitanja. Neće biti mira dok i jedan Srbin živ zemljom na Balkanu i svijetu hoda. Moje najdublje žaljenje zbog napada na hrabre madžarske mladiće (navodno su, tada, u Novom Sadu napadnuta dvojica mladića samo zato što su govorili mađarski – S. A), ali da dodam – Madžari su sami krivi. Trebali su od 1992. odbiti služenje vojnog roka u četničkoj vojsci. A dosada su mogli već imati gradsku gerilu i napadati policijske stanice u noći, dizati mostove u zrak, i pripremati oslobođenje Vojvodine od srpske okupacije. Mađarska vojska treba zajedno sa hrvatskom i našom da pripremi plan oslobođenja i da se koliko sutra krene u napad. Živjela Madžarska – smrt Srbiji!“ (posle mog teksta deo citiranih komentara uklonjen je s portala E-novina).

Ali, uz 41.850 dolara „za promociju etičkih standarda u novinarstvu“ u E-novinama, pravi hit bio je podatak, iznet takođe u Politici[5], da je tzv. Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV), američki NED uplatio 242.000 dolara, od 2012. do 2014. godine, za „obezbeđenje javnog dijaloga o decentralizaciji“!

NDNV praktično je privatna firma Dinka Gruhonjića, uz saradnju Nedima Sejdinovića – koji su neograničeni broj mandata predsednik i sekretar NDNV. Darodavci iz SAD-a, kako nas obaveštava Politika[6], Srbiju na svom sajtu prikazuju bez obe pokrajine: dakle, ne samo bez Kosova, već i bez Vojvodine.

Gruhonjićev sajt Autonomija info (www.autonomija.info), inače je pokrenut 7. aprila 2008. godine, sa željom da se, kako je rečeno, doprinese raspravi o „ustavnopravnom i političkom položaju Vojvodine“. Podnaslov sajta bio je „Vojvođanski identitet“. Informativni deo sajta, međutim, najviše pažnje poklanja ekstremnim autonomašima – tačnije, organizacijama koje se zalažu za „federativnu Srbiju“ i „Vojvodinu – republiku“. Ipak, ono što posebno odlikuje ovaj sajt jesu komentari njegovog urednika, Dinka Gruhonjića.

Javnost je o Gruhonjićevom antisrpskom sentimentu (upakovanom u oblandu drugosrbijanskog građanizma) stekla predstavu iz članka jedne irske novinarke, gde su u podnaslovu citirane Gruhonjićeve reči o Beogradu i Srbiji: „Teško je verovati da može da postoji takva koncentracija zla na tako malom prostoru“![7] Gruhonjić je sličan antisrbizam demonstrirao i tekstu „Srbija kao Sibir“[8], u kojem piše: „Srbija zvuči kao Sibir, pustoš. Jebi ga, ode Kosovo, pukla je `velika Srbija`, krajnje je vreme da smislite drugi način za pljačku!“.

Za njega je „ovo društvo duboko degenerisano“[9], a „Srbija nikada nije bila građansko društvo, to je odvajkada bila društvena margina“[10]. Srpsko društvo Gruhonjića podseća na „svinjac“[11], pa čak i kada hrli ka EU ono nije ništa bolje od „gliste“, ili „pantljičare“[12]. Naravno, takvo „degenerisano“ i „prljavo“ društvo Vojvodinu može samo da „balkanizuje“[13] i „siluje“[14].

Prema Gruhonjiću, „kolonijalni odnos Beograda prema `severnoj srpskoj pokrajini` nikada se neće okončati“, zbog čega „nezadovoljstvo u Vojvodini raste i raste, jedino što nedostaje jeste politička artikulacija jednog populizma koji buja i traži `vođu`“[15].

Osim toga što je, po Gruhonjiću, „Vojvodina (…) za poslednjih četvrt veka unazađena kao nikada ranije u svojoj istoriji“, ovom autoru posebno smeta „uvođenje ćiriličnih tabli u Novom Sadu“, jer „zbog takvih ideja smo mi već dovoljno propatili“[16], kao što mu smeta i obeležavanje gradske slave u Novom Sadu, obeležavanje 94. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i, uopšte, svako prisustvo države Srbije severno od Save i Dunava.

I ne samo da Gruhonjić srpsko društvo naziva „duboko degenerisanim“[17], on o Srbima, kao naciji, govori da su „mali primitivni narod“[18], dok Srbe iz Banjaluke opisuje kao „ljude čudnih fizionomija i neartikulisanog jezika“[19], proričući da će im u budućnosti „noge biti sve kraće, a pogledi sve tuplji[20]! A Za decu koja se igraju petardama ispred jedne zgrade u Novom Sadu, a koja su, kako iz teksta proizilazi, srpske nacionalnosti, Gruhonjić veli: „Sline, balave, malo im je, iako se na sve strane dimi i puši, i oseća se miris baruta u vazduhu. Oni bi, nema sumnje, u ruku uzeli prave puške, puškomitraljeze, snajpere, bazuke, minobacače… samo da dovrše pokolj koji su im očevi započeli“[21].

Takav govor o bilo kome narodu zaista mora biti označen kao šovinizam i rasizam, pa nije ni čudo da je Gruhonjić u našoj javnosti okarakterisan kao „osvedočeni srbomrzac“[22] i „hodajuća mržnja prema Srbiji i Srbima“[23].

I sada, takvom Gruhonjiću i takvom sajtu, SAD daju 120.000 dolara godišnje, ili 10.000 dolara mesečno, za „promociju decentralitzacije“! Sajtu koji propoveda čist antisrbizam, rasparčavanje Srbije i secesiju čitave jedne pokrajine od srpske države, takav sajt, dakle, promoviše i nagrađuje adminstracija SAD-a?!

Žalosno, da žalosnije ne može biti.

Piše: Slobodan ANTONIĆ

 

[1] http://www.politika.rs/scc/clanak/346224/Kome-stizu-dolari

[2] http://www.politika.rs/scc/clanak/346747/Kako-zaraditi-45-000-dolara-prestampavanjem-starih-tekstova

[3] http://www.nspm.rs/kulturna-politika/psovacka-strana-druge-srbije.html?alphabet=c

[4] http://www.nspm.rs/komentar-dana/da-li-je-i-ovo-govor-mrznje.html

[5] http://www.politika.rs/scc/clanak/346747/Kako-zaraditi-45-000-dolara-prestampavanjem-starih-tekstova

[6] http://www.politika.rs/scc/clanak/346747/Kako-zaraditi-45-000-dolara-prestampavanjem-starih-tekstova

[7] Justine McCarthy, „Living On The Frontline in Belgrade, Serbia“, Sunday Tribune, 2008-11-30, http://www.tribune.ie/news/article/2008/nov/30/living-on-the-frontline-in-belgrade-serbia/; ova adresa danas ne radi, ali je članak dostupan na http://www.old.kvinnatillkvinna.se/en/article/3469.

[8] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-srbija-kao-sibir.html

[9] www.autonomija.info/gruhonjic-ko-danas-pali-zastave-sutra-ce-paliti-ljude.html.

[10] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-politicke-elite-su-samo-ogledalo-drustva.html

[11] www.autonomija.info/jesmo-li-svi-bagra.html

[12] Isto.

[13]www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-evropeizacija-srbije-ili-balkanizacija-vojvodine.html

[14] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-silovanje-vojvodine.html.

[15] www.e-novine.com/stav/32087-Ustavom-spava-upian-budi.html;

[16] Isto.

[17] www.autonomija.info/gruhonjic-ko-danas-pali-zastave-sutra-ce-paliti-ljude.html

[18] www.e-novine.com/stav/37057-televizijski-dom—spremni.html.

[19] Isto.

[20] Isto.

[21] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-2013-srbija-je-mordor.html.

[22] www.uns.org.rs/sr/desk/media-news/15086/di-su-nasi-tv-novci.html.

[23] www.vesti-online.com/Vesti/Kolumne/283266/Krastavo-lice-Novog-Sada.

 

Izvor: Fond Strateške Kulture

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top