fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SAD i finansiranje antisrpstva

Nedavno je Politika objavila seriju tekstova pod nazivom „Putevi američkog novca u Srbiji“[1]. U jednom od nastavaka[2] pominje se, na primer, da je internet portal E-novine „za promociju etičkih standarda u novinarstvu“ dobio, samo u jednoj godini (2011), 41.850 dolara!

Print

E-novine koje su, za svakog ko je bilo kada posetio taj sajt, prototip primitivnog vređanja svakog patriote ili demokrate, čak i svakog ko misli drugačije – dobijaju od SAD 3.000 evra mesečno  „za promociju etičkih standarda u novinarstvu“?! Kakav apsurd!

Još 2008. godine upozorio sam – citirajući niz vulgarnosti s tog portala – da su E-novine „psovačka strana `druge Srbije`“[3]. Sledeće godine pak citirao sam tipičan antisrpski i šovinistički diskurs koji dominira u E-novinama[4]. Recimo, komentator pod pseudonimom „Merc“ napisao je:

„Protiv Srba se ne bori riječima, već oružjem, prvo pucajući, pa onda postavljajući pitanja. Neće biti mira dok i jedan Srbin živ zemljom na Balkanu i svijetu hoda. Moje najdublje žaljenje zbog napada na hrabre madžarske mladiće (navodno su, tada, u Novom Sadu napadnuta dvojica mladića samo zato što su govorili mađarski – S. A), ali da dodam – Madžari su sami krivi. Trebali su od 1992. odbiti služenje vojnog roka u četničkoj vojsci. A dosada su mogli već imati gradsku gerilu i napadati policijske stanice u noći, dizati mostove u zrak, i pripremati oslobođenje Vojvodine od srpske okupacije. Mađarska vojska treba zajedno sa hrvatskom i našom da pripremi plan oslobođenja i da se koliko sutra krene u napad. Živjela Madžarska – smrt Srbiji!“ (posle mog teksta deo citiranih komentara uklonjen je s portala E-novina).

Ali, uz 41.850 dolara „za promociju etičkih standarda u novinarstvu“ u E-novinama, pravi hit bio je podatak, iznet takođe u Politici[5], da je tzv. Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV), američki NED uplatio 242.000 dolara, od 2012. do 2014. godine, za „obezbeđenje javnog dijaloga o decentralizaciji“!

NDNV praktično je privatna firma Dinka Gruhonjića, uz saradnju Nedima Sejdinovića – koji su neograničeni broj mandata predsednik i sekretar NDNV. Darodavci iz SAD-a, kako nas obaveštava Politika[6], Srbiju na svom sajtu prikazuju bez obe pokrajine: dakle, ne samo bez Kosova, već i bez Vojvodine.

Gruhonjićev sajt Autonomija info (www.autonomija.info), inače je pokrenut 7. aprila 2008. godine, sa željom da se, kako je rečeno, doprinese raspravi o „ustavnopravnom i političkom položaju Vojvodine“. Podnaslov sajta bio je „Vojvođanski identitet“. Informativni deo sajta, međutim, najviše pažnje poklanja ekstremnim autonomašima – tačnije, organizacijama koje se zalažu za „federativnu Srbiju“ i „Vojvodinu – republiku“. Ipak, ono što posebno odlikuje ovaj sajt jesu komentari njegovog urednika, Dinka Gruhonjića.

Javnost je o Gruhonjićevom antisrpskom sentimentu (upakovanom u oblandu drugosrbijanskog građanizma) stekla predstavu iz članka jedne irske novinarke, gde su u podnaslovu citirane Gruhonjićeve reči o Beogradu i Srbiji: „Teško je verovati da može da postoji takva koncentracija zla na tako malom prostoru“![7] Gruhonjić je sličan antisrbizam demonstrirao i tekstu „Srbija kao Sibir“[8], u kojem piše: „Srbija zvuči kao Sibir, pustoš. Jebi ga, ode Kosovo, pukla je `velika Srbija`, krajnje je vreme da smislite drugi način za pljačku!“.

Za njega je „ovo društvo duboko degenerisano“[9], a „Srbija nikada nije bila građansko društvo, to je odvajkada bila društvena margina“[10]. Srpsko društvo Gruhonjića podseća na „svinjac“[11], pa čak i kada hrli ka EU ono nije ništa bolje od „gliste“, ili „pantljičare“[12]. Naravno, takvo „degenerisano“ i „prljavo“ društvo Vojvodinu može samo da „balkanizuje“[13] i „siluje“[14].

Prema Gruhonjiću, „kolonijalni odnos Beograda prema `severnoj srpskoj pokrajini` nikada se neće okončati“, zbog čega „nezadovoljstvo u Vojvodini raste i raste, jedino što nedostaje jeste politička artikulacija jednog populizma koji buja i traži `vođu`“[15].

Osim toga što je, po Gruhonjiću, „Vojvodina (…) za poslednjih četvrt veka unazađena kao nikada ranije u svojoj istoriji“, ovom autoru posebno smeta „uvođenje ćiriličnih tabli u Novom Sadu“, jer „zbog takvih ideja smo mi već dovoljno propatili“[16], kao što mu smeta i obeležavanje gradske slave u Novom Sadu, obeležavanje 94. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i, uopšte, svako prisustvo države Srbije severno od Save i Dunava.

I ne samo da Gruhonjić srpsko društvo naziva „duboko degenerisanim“[17], on o Srbima, kao naciji, govori da su „mali primitivni narod“[18], dok Srbe iz Banjaluke opisuje kao „ljude čudnih fizionomija i neartikulisanog jezika“[19], proričući da će im u budućnosti „noge biti sve kraće, a pogledi sve tuplji[20]! A Za decu koja se igraju petardama ispred jedne zgrade u Novom Sadu, a koja su, kako iz teksta proizilazi, srpske nacionalnosti, Gruhonjić veli: „Sline, balave, malo im je, iako se na sve strane dimi i puši, i oseća se miris baruta u vazduhu. Oni bi, nema sumnje, u ruku uzeli prave puške, puškomitraljeze, snajpere, bazuke, minobacače… samo da dovrše pokolj koji su im očevi započeli“[21].

Takav govor o bilo kome narodu zaista mora biti označen kao šovinizam i rasizam, pa nije ni čudo da je Gruhonjić u našoj javnosti okarakterisan kao „osvedočeni srbomrzac“[22] i „hodajuća mržnja prema Srbiji i Srbima“[23].

I sada, takvom Gruhonjiću i takvom sajtu, SAD daju 120.000 dolara godišnje, ili 10.000 dolara mesečno, za „promociju decentralitzacije“! Sajtu koji propoveda čist antisrbizam, rasparčavanje Srbije i secesiju čitave jedne pokrajine od srpske države, takav sajt, dakle, promoviše i nagrađuje adminstracija SAD-a?!

Žalosno, da žalosnije ne može biti.

Piše: Slobodan ANTONIĆ

 

[1] http://www.politika.rs/scc/clanak/346224/Kome-stizu-dolari

[2] http://www.politika.rs/scc/clanak/346747/Kako-zaraditi-45-000-dolara-prestampavanjem-starih-tekstova

[3] http://www.nspm.rs/kulturna-politika/psovacka-strana-druge-srbije.html?alphabet=c

[4] http://www.nspm.rs/komentar-dana/da-li-je-i-ovo-govor-mrznje.html

[5] http://www.politika.rs/scc/clanak/346747/Kako-zaraditi-45-000-dolara-prestampavanjem-starih-tekstova

[6] http://www.politika.rs/scc/clanak/346747/Kako-zaraditi-45-000-dolara-prestampavanjem-starih-tekstova

[7] Justine McCarthy, „Living On The Frontline in Belgrade, Serbia“, Sunday Tribune, 2008-11-30, http://www.tribune.ie/news/article/2008/nov/30/living-on-the-frontline-in-belgrade-serbia/; ova adresa danas ne radi, ali je članak dostupan na http://www.old.kvinnatillkvinna.se/en/article/3469.

[8] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-srbija-kao-sibir.html

[9] www.autonomija.info/gruhonjic-ko-danas-pali-zastave-sutra-ce-paliti-ljude.html.

[10] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-politicke-elite-su-samo-ogledalo-drustva.html

[11] www.autonomija.info/jesmo-li-svi-bagra.html

[12] Isto.

[13]www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-evropeizacija-srbije-ili-balkanizacija-vojvodine.html

[14] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-silovanje-vojvodine.html.

[15] www.e-novine.com/stav/32087-Ustavom-spava-upian-budi.html;

[16] Isto.

[17] www.autonomija.info/gruhonjic-ko-danas-pali-zastave-sutra-ce-paliti-ljude.html

[18] www.e-novine.com/stav/37057-televizijski-dom—spremni.html.

[19] Isto.

[20] Isto.

[21] www.autonomija.info/dinko-gruhonjic-2013-srbija-je-mordor.html.

[22] www.uns.org.rs/sr/desk/media-news/15086/di-su-nasi-tv-novci.html.

[23] www.vesti-online.com/Vesti/Kolumne/283266/Krastavo-lice-Novog-Sada.

 

Izvor: Fond Strateške Kulture

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: