fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sabljić o izjavi Komarice: Sramne izjave čovjeka koji se zavjetovao da širi pomirenje

Novinar Slaviša Sabljić smatra da su svi mogli reći da je „Blajburg isti Banjaluka“, osim banjalučkog biskupa Franje Komarice, koji je rođen nedaleko Drakulića, mjesta u kojem su njegovi preci, na najmonstruozniji način pobili više od 2.000 pravoslavaca.

Slaviša Sabljić Foto: Screenshot
Slaviša Sabljić Foto: Screenshot

Sabljić je u otvorenom pismu Komarici naveo da za 41 godinu, koliko se bavi novinarstvom, nije čuo toliko sramnu izjavu, i to iz usta čovjeka koji bi trebalo, barem zbog zavjeta koji je dao Bogu, da širi ljubav i pomirenje među ljudima.

On je istakao da se bavio zločinima i ratnom prošlošću sva tri nesrećna naroda, ali da ništa stravičnije nije pročitao od pogroma u Drakuliću, u februaru 1942. godine.

„Kako gospodine Komarica, možete da se ne sjetite da su uoči masakra u Drakuliću kod Banjaluke, Vaši preci prvo potrovali sve pse da ne bi sutradan lajali kada crnokošuljaši, a neki od njih su kasnije skončali u Blajburgu, budu klali više od 2.000 pravoslavaca? Kako imate srca govoriti o Blajburgu, a toga se ne sjetiti. Gdje će vam duša, gospodine Komarica?“, pita Sabljić.

On je istakao da su mu za vrijeme njegovog poslijeratnog obilaska Hrvata, koji su sa ovih prostora izbjegli u Hrvatsku, od njih 38, svi osim jednog, rekli da je uglavnom Komarica kumovao njihovom odlasku.

Sabljić navodi da su mu izbjegli Hrvati pričali da ih je Komarica svojim propovjedima ubjeđivao da idu u Hrvatsku, gdje će dobiti i kuće i zaposlenje.

„Hrvati iz Majdana nikada nisu željeli da napuste rodno selo, ali na Vaš nagovor, a u Majdanu ste bili 5. februara 1996. godine, oni su otišli, uglavnom u Glamoč“, poručuje Sabljić u pismu Komarici.

On pita Komaricu ko bi to trebalo da dođe u Banjaluku pa da vidi kako je ovaj grad isti Blajburg, ko je to pobio Hrvate u Banjaluci tokom posljednjeg rata, kome je od Hrvata oduzet njihov identitet i ko to od Hrvata u Banjaluci nema pravo na rodno mjesto?

„Mogu Vam gospodine Komarica postaviti još bezbroj pitanja, poput onih o okupaciji vojnika naroda kome pripadate mog Drvara. Mogu Vam pobrojati bezbroj pravoslavaca, žrtva posljednjeg rata, koji su ubijeni na najsvirepiji način, ali zarad budućnosti i želje da niko i nikad ne doživi ono što smo svi mi doživjeli, moramo to zaboraviti“, poručio je Sabljić.

On je naglasio da će se, za razliku od Komarice, boriti da se zaboravi ono što je bilo „juče i ne tako davno“.

„Borićemo se, za razliku od Vas, da rata više nikad ne bude. Da čovjek vječno bude među ljudima“, istakao je Sabljić.

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Blajburgu s događajima u Banjaluci tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Biskup Komarica: Banjaluka je za mene Blajburg

Sutra u Banjoj Luci: Promocija knjige „PREŠUĆIVANI ZLOČIN“

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: