Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ŠABAS: „OLUJA“ JE BILA GENOCID

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/oluja/vilijam-sabas.jpg

BEOGRAD, 1. APRILA /SRNA/ – Član srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Vilijam Šabas ocijenio je da je hrvatska vojna operacija „Oluja“ bila genocid i da to niko ne može oboriti, naglasivši da, s druge strane, tvrdnju Hrvatske da je Srbija počinila genocid treba odbaciti.

Šabas, jedan od vodećih svjetskih pravnih stručnjaka za genocid, naglasio je da se „Oluja“ može smatrati genocidom jer postoji niz kombinovanih faktora koji idu u prilog tome, uključujući da je veliki broj ljudi napadnut i ubijen zbog mržnje, dok Hrvatska ne raspolaže takvim argumentima.

„Tvrdnja Hrvatske je veoma slična onoj koju je BiH iznijela 2007. godine u vezi sa opštinama. Tu tvrdnju BiH sud je odbacio 2007. godine. Ako sud postupa u vezi sa ovim ranijim presedanom, treba da odbaci i tvrdnju Hrvatske“, rekao je Šabas za „Danas“.

Govoreći o zločinu u Srebranici, Šabas je ostao isključiv u stavu da se tamošnji zločin ne može kvalifikovati kao genocid.

„Haški tribunal, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, označili su masakr u Srebrenici kao genocid. Prije nego što su donijeli takvu odluku argumentovano sam se tome suprostavljao, smatrajući da je genocid neodgovarajući termin. Ne samo da je broj žrtava bio neuporedivo manji od dotadašnjih priznatih genocida, već ni dokazi o genocidnoj namjeri nisu bili jaki“, naglasio je Šabas.

On je naveo da je bilo još nedosljednosti u tumačenju genocida, istakavši da počinioci zločina jesu ubijali muškarce, ali ne i ženu i djecu, što je pretpostavka genocida.

„Međutim, sud je utvrdio drugačije i nema svrhe sada o tome raspravljati“, zaključio je Šabas.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: