fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sa ročišta za rehabilitaciju Nedića izostala sva tri svedoka

Postupak pred višim sudom u Beogradu biće nastavljen 5. juna – Podnosioci zahteva za rehabilitaciju najavili svedoke koji će dokazati da Nedić nije izvršio samoubistvo, već da je ubijen

Milan Nedić i Adolf Hitler
Milan Nedić i Adolf Hitler

Postupak rehabilitacije Milana Nedića biće nastavljen 5. juna, za kada je najavljeno sledeće ročište, odlučio je Viši sud u Beogradu. Ovaj postupak je trebalo da bude nastavljen saslušanjem svedoka, ali, iz nepoznatih razloga, pred sudom se nisu pojavili Veljko Đurić Mišina, direktor Muzeja žrtava genocida, istoričar Nikola Milovančev i publicista Antonije Đurić. Tako se ročište pretvorilo u puku formalnost, a sudija Anđelka Opačić naložila je ponovno pozivanje pomenutih stručnjaka.

Borko Stefanović na protestu protiv rehabilitacije

Ispred Višeg suda su se okupile desničarske i levičarske organizacije, ali, nije bilo incidenata. Kao svih šest prethodnih ročišta desničari i levičari zauzeli su suprotstavljene poziciji na ulici, a razdvajali su ih pripadnici policije. Ovog puta levičari su bili mnogo glasniji, a Timočkom ulicom se orilo njihovo skandiranje: „Hitlera je služio, s ustašama se družio!”
Nasuprot tome, predstavnici desničarskih organizacija stajali su mirno i bez reči držali parolu na kojoj je pisalo„Ali ja ću leteti ka raju, ne ka paklu, videti bar milion Srba koji mi duboko zahvaljuju jer ih je u životu ostavila moja izdaja”.
Među levičarima je stajao i Borko Stefanović, lider Levice Srbije, koji je izjavio da je besmisleno da Srbija rehabilituje Milana Nedića, Nikolu Kalabića ili Dimitrija Ljotića, a istovremeno se protivi kanonizaciji Alojza Stepinca, kardinala u NDH.

Advokat Zoran Živković, zastupnik podnosilaca zahteva za rehabilitaciju, najavio je pojavljivanje dva svedoka koji će govoriti o, kako je rekao, „okolnostima ubistva” Milana Nedića.

Iako je u državnim spisima zavedeno da je Nedić izvršio samoubistvo skočivši sa prozora istražnog zatvora u Beogradu u februaru 1946. godine, podnosioci zahteva za rehabilitaciju veruju da je on ubijen. Advokat Živković nije želeo da otkrije identitet budućih svedoka, zbog njihove sigurnosti. Na pitanje sudije „Kako mislite da dokažete da je Nedić ubijen?” Živković je odgovorio: „Videćete!”. Da li će ovi svedoci biti saslušani i kada će se to desiti odlučiće upravo Viši sud.

Osim toga, na ročištu sudija Opačić je izjavila da se Jevrejska opština Beograd žalila Apelacionom sudu jer je odbijen njen zahtev da učestvuje u Nedićevoj rehabilitaciji kao umešač, tačnije stranka koja se pojavljuje u postupku. Budući da je rehabilitacija vanparnični postupak, koji ne poznaje suprotstavljene strane, sud je njihov zahtev odbio krajem januara.

Istovremeno je odbačen i predlog Saveza jevrejskih opština Srbije da se Tužilaštvo umeša u postupak kako bi saslušali svedoke jevrejske zajednice. Nije poznato kada će Apelacioni sud odgovoriti na žalbu Jevrejske opštine Beograd.

Sudija je prokomentarisala da su stigla nova dokumenta koja su važna za postupak, kao i da su zatražili Nedićev dosije od Komisije za istraživanje zločina okupatora.

Mediji su već izvestili da je Bezbednosno– informativna agencija, na zahtev suda, dostavila nova dokumenta među kojima je izveštaj sa Nedićevog saslušanja pred Obaveštajnim centrom Treće armije SAD, od 10. jula 1945. godine. Predlagači rehabilitacije veruju da je nekadašnji predsednik vlade bio saslušavan kao mogući svedok u Nirnberškom procesu, što se, kako tvrde, može zaključiti iz ovog dokumenta.

Postupak rehabilitacije Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa izazvao je veliku polemiku u javnosti. Dok jedan deo stručnjaka smatra da procesima rehabilitacije  Srbija revidira istoriju i stavlja se na stranu poraženih u ratu, drugi smatraju da je Nedića „ubio komunistički režim”, da on nikada nije bio ratni zločinac jer su zahvaljujući njemu spasene hiljade života.

Činjenica je da Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

 Autor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Nastavak sudske rehabilitacije Milana Nedića

Nikola Milovančev: Za Sajmište kriv Pavelić, a ne Nedić …

Da li je Nedić okupirao Srbiju | Jadovno 1941.

Nedić ili vatikansko-kominternovski rozarijum mejnstrim …

General Milan Nedić nije pristao ni da samo tri srpska …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: