Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sa 14 godina u borbu za slobodu – Vojin T. Radaković i David Bursać, dva mlada junaka iz Like

Datum objave: četvrtak, 11 oktobra, 2018
Objavljeno u Lika, Nikola Milovančev
Veličina slova: A- A+
Vojin T. Radaković (levo) i David Bursać sa svojim puškomitraljezima
Vojin T. Radaković (levo) i David Bursać sa svojim puškomitraljezima

Kada je, nakon stvaranja Nezavisne države Hrvatske aprila 1941, došlo do pokolja srpskog stanovništva Like, počele su da se organizuju i grupe otpora, koje su krajem jula započele ustanak na području Srba u Lici i obližnjeg Drvara u Bosni.

Napomena: Prilog je prvi put objavljen na portalu Jadovno.srb 4. februara  2018. godine.

Među ljudima koji su učestvovali u ustanku od prvog dana bio je i Đoko P. Marić (1915-2010) iz sela Tiškovac, opština Srb, srez Donji Lapac. Đoko P. Marić je ostavio dragoceno svedočanstvo o Vojinu T. Radakoviću i Davidu Bursaću, dvojici mladih borca, koji su u borbu za slobodu krenuli sa 14 godina. Obojica su bili puškomitraljesci u jedinicama koje je vodio Đoko P. Marić.

David Bursać je ubijen od Nemaca a Vojina T. Radakovića su komunisti zarobili 1945. i osudili na smrt vešanjem. Međutim, uspeo je da pobegne iz zatvora i domogne se ličkih planina. Zadnji put viđen je na Velebitu 1952. godine. Kada je Đoko P. Marić 1966. g. objavio u Milvokiju (SAD) »Spomenicu u slavu 25-godišnjice Trećeg srpskog ustanka na Ravnoj gori«, doneo je u Spomenici i ovu fotografiju dvojice 14-godišnjih junaka, mitraljezaca iz Like.

Tom prilikom, zapisao je za Vojina Radakovića (str. 113 Spomenice): »Pobegao iz zatvora u srpske planine gde se i danas nalazi«. Ovu konstataciju treba primiti sa rezervom jer se ne zna za naoružane srpske odmetnike protiv Titovog režima u Lici posle 1963. g.

Datum i mesto smrti Vojina T. Radakovića nisu poznati; jedinu nadu da o tome nešto više saznamo moglo bi da pruži otvaranje još uvek nedostupnih arhiva UDB-e – ukoliko taj deo arhivske građe nije uništen.

Nikola Milovančev


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Sa 14 godina u borbu za slobodu – Vojin T. Radaković i David Bursać, dva mlada junaka iz Like“

Ne pisati – Nezavisna država Hrvatska, nego Nezavisna Država Hrvatska. Malo slovo su uveli Hrvati, da bi se reklo da to nije bila država, nego nemačka administracija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top