fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

S vlastitim ratnim i političkim repovima ne rješavaju se tuđi problemi

Jadranka Kosor i Hašim Tači
Jadranka Kosor i Hašim Tači

Povodom poruka koje su se mogle čuti tokom posjete predsjednice Vlade Republike Hrvatske Kosovu Srpsko narodno vijeće u Republici Hrvatskoj, koje se rukovodi načelima mira, dijaloga, zaštite ljudskih i manjinskih prava te otklanjanja posljedica rata i obnove povjerenja među narodima i državama bivše Jugoslavije i Balkana, izražava ozbiljnu zabrinutost i duboko neslaganje.
Koliko god razumijemo da status quo politika nije ni dobra ni održiva toliko smatramo da politika jednostranog i nasilnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti i državne suverenosti ne može i ne smije biti alternativa dijalogu i pregovorima. Takva politika može obnoviti sukobe, produbiti nepovjerenje i ono što je najvažnije izazvati stradanja, patnje i teška kršenja ljudskih i manjinskih prava. Ranija iskustva, uključujući i srpsko i hrvatsko iskustvo, takvih politika na prostoru bivše Jugoslavije to, na žalost, do današnjeg dana jasno pokazuju. Naše iskustvo i naše djelovanje daje nam za pravo da se usprotivimo porukama u kojima se sugerira takva politika ili se najavljuje njezino provođenje, a koje su se mogle čuti tokom susreta predsjednice Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Kosova.
Koliko god bilo jasno da status quo u odnosima između Srba i Albanaca nije održiv isto toliko bi moralo biti jasno da nisu realna očekivanja u kojima stvari koje trebaju biti riješene u pregovaračkom procesu, kao što je pitanje institucija na sjeveru Kosova, ne mogu i ne smiju biti rješavane jednostranim i nasilnim postupcima s bilo čije strane i iz bilo kojeg državnog razloga. Za uspjeh pregovaračkog procesa nužna je postepenost. Za prihvaćanje rezultata pregovora od strane stanovništva, posebno srpskog stanovništva na sjeveru, potreban je osjećaj sigurnosti i minimalnog povjerenja.
Pozivanje na stara neprijateljstva, koliko god ona mogla biti živa, kao osnovu za nova prijateljstva, u okvirima bivše Jugoslavije i Balkana veoma je zabrinjavajući tip politike i političkog djelovanja. Takvo pozivanje u direktnoj je suprotnosti s evropskom političkom filozofijom u kojoj su stara neprijateljstva pretvorena u osnove za nova savezništva i razlog za stvaranje zajedničke evropske kuće.
Podsjećamo da u hrvatsko-srpskim odnosima, kako onim između Hrvatske i Srbije tako i onim u hrvatsko-srpskim odnosima u samoj Hrvatskoj, postoji čitav niz ozbiljnih i neriješenih pitanja, kao što su izbjeglička pitanja i pitanja manjinskih prava Srba u Hrvatskoj, rješavanje tih pitanja trebao bi biti prioritet naše Vlade. Eventualan doprinos Republike Hrvatske rješavanju otvorenih i bolnih srpsko-albanskih odnosa bio bi i realniji i kredibilniji ukoliko bi ta pitanja bila riješena. S vlastitim ratnim i političkim repovima najavljivati sudjelovanje u zatvaranju vrata tuđih problema nije ni realno ni politički korisno.
Na kraju, Srpsko narodno vijeće izražava nadu da će ovo iskustvo biti povod za ozbiljno usmjeravanje pažnje na neriješena pitanja izbjeglih Srba i položaja Srba u Hrvatskoj, koji su svojim djelovanjem značajno doprinijeli da ta pitanja ne budu zapreka uspješnom završetku hrvatskih pregovora s Evropskom unijom.

Zagreb, 25. 08. 2011.

Predsjednik
Dr. sc. Milorad Pupovac

Izvor: SNV NOVOSTI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: