Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ruski pukovnik Demurenko misteriozno napustio Hag

Svedok odbrane Ratka Mladića, bez objašnjenja tokom noći otputovao iz Holandije pre završetka unakrsnog ispitivanja

Andrej Demurenko (Printskrin Haški tribunal)
Andrej Demurenko (Printskrin Haški tribunal)

Ruski pukovnik Andrej Demurenko priredio je nemalo iznenađenje svim akterima haškog procesa generalu Ratku Mladiću. Iako je trebalo da okonča iskaz kao svedok Mladićeve odbrane, Demurenko se jednostavno nije pojavio u sudnici broj jedan Haškog tribunala.

Predsedavajući sudija Alfons Ori rekao je da je raspravno veće obavešteno da je Demurenko nešto posle ponoći, u noći između srede i četvrtka, napustio Holandiju.

Iz tih šturih Orijevih reči može se zaključiti da ni sudije ne raspolažu podrobnijim informacijama o svedokovom neuobičajenom postupku. Veće je, stoga, pozvalo Mladićeve branioce i tužioce da ga do ponedeljka pisanim podnescima obaveste o svojim saznanjima i predlozima za novonastalu situaciju.

U dvodecenijskoj praksi Haškog tribunala nije se, koliko se zna, dogodilo da svedok svojevoljno napusti Hag neposredno pre kraja svog iskaza. Zabeleženo je da su se svedoci pojavljivali pred sudom i odbijali da svedoče, a od toga da li su prethodno položili svečanu zakletvu zavisilo je da li su bili gonjeni zbog nepoštovanje suda.

Karakterističan je primer bivšeg pripadnika OVK Šefćeta Kabašija, koji je 2007, pred sudijama dao zakletvu, a zatim odbio da svedoči protiv vođe te albanske paravojske Ramuša Haradinaja. Iste noći,

Kabaši je iz hotela u Hagu pobegao u SAD, gde je živeo. Iako ga je Tribunal odmah optužio za nepoštovanje suda, Kabaši se pred sudijama u Hagu ponovo našao tek 2011, kada je osuđen na dva meseca zatvora.

Nedugo zatim, još jednom je odbio da svedoči na ponovljenom suđenju Haradinaju, koga je Tribunal dva puta oslobodio krivice za zločine nad Albancima i Srbima u okolini Dečana 1998. Ponovo mu je bilo suđeno zbog nepoštovanja suda, ali je ovog puta bio oslobođen.

Budući da je pukovnik Demurenko već dao glavni iskaz i odgovorio na većinu pitanja tužioca u unakrsnom ispitivanju, malo je verovatno da će on biti optužen za nepoštovanje suda. Podsetimo, on je tokom ove nedelje svedočio o drugoj eksploziji na pijaci Markale.

Prema optužnici, minobacačku granatu na Markale ispalila je VRS.

Demurenko, koji je tada bio načelnik štaba Unprofora u sektoru Sarajevo, posvedočio je da granata nije mogla biti ispaljena sa srpskih položaja u pravcu doleta projektila koji su prethodno odredili francuski „plavi šlemovi”.

Tužioci su, u jučerašnjem unakrsnom ispitivanju, pobijali tu Demurenkovu tvrdnju, navodeći da on nije u obzir uzeo sve moguće srpske artiljerijske položaje i da je pogrešno tumačio nalaze istrage francuskog Unprofora.

Zbog svedokovog svojevoljnog odsustva, unakrsno ispitivanje ostaće verovatno nezavršeno.

Iako je sudija Ori, na kratkom zasedanju, nagovestio da bi Demurenko mogao biti poslednji svedok Mladićeve odbrane, branilac Dragan Ivetić ostavio je otvorenom mogućnost da će odbrana pozvati još nekoliko svedoka. Ukoliko novih svedoka ne bude, postupak izvođenja dokaza odbrane mogao bi, kako je nagovestio sudija Ori, uskoro biti proglašen okončanim.

Do kraja suđenja Mladiću ostalo bi, zatim, da tužioci i branioci ulože završne podneske i održe završne reči.

Predsedavajući sudija najavio da će rok za podnošenje završnih podnesaka obe strane u procesu verovatno biti 1. septembar. Tužilac Alan Tiger izložio je, na kraju zasedanja, zajednički predlog optužbe i odbrane da završne reči budu održane od 10. oktobra.

Autor: R. Milutinović

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Ruski oficir: VRS nije granatirala Markale

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: