Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

РУСКА ИЗЛОЖБА О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ ОТВОРЕНА У БЕОГРАДУ

Датум објаве: среда, 8 априла, 2015
Објављено у Први свјетски рат
Величина слова: A- A+

Руска мултимедиjална изложба о Првом свjетском рату отворена у Београду

Руска мултимедиjална изложба о Првом свjетском рату отворена у Београду


Мултимедиjална интерактивна изложба коjа jе у Русиjи постављена поводом стогодишњице Првог свjетског рата, послиjе великог успjеха у Москви, отворена jе вечерас у Историjском музеjу Србиjе у Београду.

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин рекао jе на свечаном отварању да jе битан дио изложбе посвећен улози Србиjе и истакао да Русиjа и Србиjа диjеле заjедничку историjу, коjа jе и историjа човjечанства.

Изложба “Погледаj рату у очи – Русиjа у Првом свjетском рату у филмским хроникама, фотографиjама и документима”, састоjи се од четири главна диjела: “Мир”, “Рат”, “Главни штаб” и “Фронт”, а замишљена jе у облику класичног позоришног чина или филма, коjи садржи пролог, главну радњу и епилог.

Имаjући у виду да jе Велики рат био први рат у историjи човjечанства, коjи jе забиљежен на филму и фотографиjама, поставка, осим докумената, умjетничких слика, садржи и филм и фотографиjе, али и музику из ратног периода и неколико десетина екрана коjи реагуjу на додир.

Поставка садржи документа коjа поуздано свjедоче о узроцима, главним догађаjима и посљедицама Првог свjетског рата, као велике катастрофе у коjоj jе страдало 20 милиона људи, али и подсjећа на храброст и хуманост људи тадашњег времена.

Краљевскоj кући Карађорђевића и његовим везама са руском царском династиjом Романовима посвећен jе посебан део изложбе, а обухвата jединствене фотографиjе представника обjе династиjе, оригинална писма и дневничке записе.

Домаћа публика моћи да први пут види изузетно риjетка архивска документа и фотографиjе.

Изложба се реализуjе под покровитељством Министарства културе и информисања Србиjе, а у припреми и реализациjи поставке учествовали су Министарство културе Руске Федерациjе, Министарство културе, Државни архив Руске Федерациjе, Федерална архивска агенциjа, Државни музеjско-изложбени центар “Росизо” и Историjски музеj Србиjе.

Изложба, коjу jе у првих мjесец дана у Москви погледало 10.000 посjетилаца, биће отворена у Београду до 10. маjа, свим данима у седмици, а радно вриjеме jе од 12.00 до 20.00 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Газимо по споменицима српским jунацима!

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “ВАЉЕВО 1914-1915. ГОДИНЕ – ГРАД БОЛНИЦА“ И МОНОДРАМА “НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ”

ДЕДА ЂОРЂЕ ДОБИО ПОМОЋНИКА: Последњи Србин на Зеjтинлику захваљуjе Србиjи!

ПРВИ СВЈЕТСКИ РАТ – ЈАДОВНО 1941.
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top