fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RUSKA IZLOŽBA O PRVOM SVJETSKOM RATU OTVORENA U BEOGRADU

Ruska multimedijalna izložba o Prvom svjetskom ratu otvorena u Beogradu

Ruska multimedijalna izložba o Prvom svjetskom ratu otvorena u Beogradu


Multimedijalna interaktivna izložba koja je u Rusiji postavljena povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata, poslije velikog uspjeha u Moskvi, otvorena je večeras u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je na svečanom otvaranju da je bitan dio izložbe posvećen ulozi Srbije i istakao da Rusija i Srbija dijele zajedničku istoriju, koja je i istorija čovječanstva.

Izložba „Pogledaj ratu u oči – Rusija u Prvom svjetskom ratu u filmskim hronikama, fotografijama i dokumentima“, sastoji se od četiri glavna dijela: „Mir“, „Rat“, „Glavni štab“ i „Front“, a zamišljena je u obliku klasičnog pozorišnog čina ili filma, koji sadrži prolog, glavnu radnju i epilog.

Imajući u vidu da je Veliki rat bio prvi rat u istoriji čovječanstva, koji je zabilježen na filmu i fotografijama, postavka, osim dokumenata, umjetničkih slika, sadrži i film i fotografije, ali i muziku iz ratnog perioda i nekoliko desetina ekrana koji reaguju na dodir.

Postavka sadrži dokumenta koja pouzdano svjedoče o uzrocima, glavnim događajima i posljedicama Prvog svjetskog rata, kao velike katastrofe u kojoj je stradalo 20 miliona ljudi, ali i podsjeća na hrabrost i humanost ljudi tadašnjeg vremena.

Kraljevskoj kući Karađorđevića i njegovim vezama sa ruskom carskom dinastijom Romanovima posvećen je poseban deo izložbe, a obuhvata jedinstvene fotografije predstavnika obje dinastije, originalna pisma i dnevničke zapise.

Domaća publika moći da prvi put vidi izuzetno rijetka arhivska dokumenta i fotografije.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a u pripremi i realizaciji postavke učestvovali su Ministarstvo kulture Ruske Federacije, Ministarstvo kulture, Državni arhiv Ruske Federacije, Federalna arhivska agencija, Državni muzejsko-izložbeni centar „Rosizo“ i Istorijski muzej Srbije.

Izložba, koju je u prvih mjesec dana u Moskvi pogledalo 10.000 posjetilaca, biće otvorena u Beogradu do 10. maja, svim danima u sedmici, a radno vrijeme je od 12.00 do 20.00 časova.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Gazimo po spomenicima srpskim junacima!

OTVARANjE IZLOŽBE “VALjEVO 1914-1915. GODINE – GRAD BOLNICA“ I MONODRAMA „NADEŽDA PETROVIĆ“

DEDA ĐORĐE DOBIO POMOĆNIKA: Poslednji Srbin na Zejtinliku zahvaljuje Srbiji!

PRVI SVJETSKI RAT – JADOVNO 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: