Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rusija zna da Srbin nikada ne puca u nju

Ruski ekspert za Balkan, akademik Jelena Guskova: Istinski ste nam prijatelji, možda čak i jedini. EU neće prestati sa uslovljavanjem vaše zemlje, sve dok ne ostvari svoj zacrtani cilj. Verujem da će Rusi i Srbi spasti svet

Jelena Guskova
Jelena Guskova

SRBIJA je mnogo važna Rusiji. U sadašnjim teškim i napetim međunarodnim odnosima i okolnostima Rusija zna ko joj je pravi prijatelj, a ko ne. Zna ko nikad nije pucao u nju. A, nijedan Srbin nikada nije pucao u Rusiju. Zato je za moju zemlju Srbija jedinstven prijatelj u svetu. Možda čak i jedini. Najiskreniji. Naš brat.

Ovako danas Rusija gleda na Srbiju po mišljenju akademika Jelene Guskove, rukovodioca Centra za izučavanje savremene balkanske krize Ruske akademije nauka, inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti i člana Senata Republike Srpske. Podsećajući da su Srbi i Rusi u svim velikim istorijskim događajima uvek bili zajedno, ona naglašava i da su dve zemlje poslednjih godina krenule u novu, zajedničku istoriju.

– Odnosi Srbije i Rusije su se vratili u svoj stari, pravi kolosek. To se najbolje potvrdilo u teškim trenucima velikih pritisaka na Srbiju, kada je Rusija jasno pokazala da stoji iza Srbije i u Ujedinjenim nacijama i u Savetu bezbednosti, kao i sada u zajedničkoj borbi da Kosovo ne bude primljeno u Unesko. S druge strane, Srbija nije podržala sankcije Rusiji, a to i rukovodstvo i narod moje zemlje izuzetno cene.

* Kako ocenjujete minulu posetu Rusiji srpske delegacije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem?

– Iako nisu otkriveni svi detalji važnog i poverljivog razgovora premijera Vučića sa predsednikom Putinom, jasno je da su postignuti važni dogovori u oblasti ekonomije, energetike i odbrane. Ekonomska saradanja je jedna od najvažnijih tema između naših zemalja i ako se unapređuje može da donese dobrobiti svima. Zato je prirodno što su i ekonomija i energetika bile glavna tema razgovora međudržavnih delegacija.

* I vojna saradnja je bila „na stolu“.

– Ta tema je odavno važna u razgovorima rukovodstava dveju zemalja. Poznato je da su srpski vojni avioni remontovani kod nas, govori se o zajedničkom remontu ruskih helikoptera u Srbiji, a srpsko oklopno vozilo „lazar“ biće naoružano najsavremenijim ruskim topom „šipunov“. Osim toga, neophodno je i da se što bolje opremi Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu tako da može funkcionisati za ceo Balkan. Nije, zato, čudo što je vojna saradnja važna tema rusko-srpskih dogovora.

DODIK I PUTIN ODLIČNO SARAĐUJU
* Kakav je odnos Rusije prema Republici Srpskoj?
– Isti kao prema Srbiji! Sve što važi u odnosima Rusije i Srbije, važi i za Republiku Srpsku. Rusiji je važno očuvanje Republike Srpske, a sve više se radi i na jačanju naših veza i odnosa. u prilog tome idu i odlični odnosi dvaju predsednika – Vladimira Putina i Milorada Dodika.

* Kako komentarišete to što svako približavanje Srbije i Rusije jedan deo naše intelektualne elite gleda sa podozrenjem?

– Dva su razloga za to. Jedan je u činjenici da je Zapadna Evropa, uvek u istoriji pokušavala da odvrati Srbiju od približavanja Rusiji, a to je činila upravo pomoću dela srpske intelektualne elite. Drugi razlog je podeljenost društva, naročito intelektualaca, ali to je prisutno i kod nas i kod vas. U obe države uvek ima slovenofila i rusofila, ali i onih orijentisanih prema Zapadu, pa kad jedni uspevaju u svojim namerama, drugi negoduju i osuđuju. Važno je, međutim, da, vekovima, nijedna zapadno orijentisana srpska vlast nije uspela da promeni osećanje naroda koje većinski voli Rusiju.

* Ne možete poreći da je Rusija, odnosno SSSR, posle Drugog svetskog rata zaboravila Srbiju.

– Tačno. Većina Rusa, naročito onih rođenih posle 1948. godine, nije ni znala gde je Srbija, jer nam je bilo zabranjeno da pišemo o vama sve do 1991. I ja sam kao stručnjak za Balkan, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka o Srbiji mogla da pišem samo sa dozvolama Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR. Ali, kada je počela jugoslovenska kriza, mnogo smo o njoj pisali, pa su sve veze Srbije i Rusije počele da postaju vidljivije i jasnije. Rusiji je, zapravo, bilo potrebno gotovo dve decenije vaše krize, da bi naš narod saznao koliko su duboke i jake veze između naša dva naroda.

* Da li zaista verujete da Rusi danas više znaju o Srbima nego početkom devedesetih?

– Sigurna sam da sada čak i svaki školarac u mojoj zemlji odlično zna gde su i ko su Srbi i koliko su bliski Rusima. Većina mog naroda zna i da vas danas zapadni svet često kažnjava zbog ljubavi prema Rusiji.

Jelena_Guskova_004* Kako vidite odnos Evropske unije prema Srbiji?

– Vrlo kritički, budući da EU neprekidno uslovljava Srbiju, dovodeći je pred teške odluke i izbore. Ali, EU ima svoje interese i ciljeve i želi da ih ostvari. Dok ih ne ostvari neće prestati sa politikom uslovljavanja koja strahovito otežava život celoj srpskoj državi. Uslovljavaće Srbiju iako znaju da je u čitavoj svojoj istoriji bila jedan od najvažnijih samostalnih političkih i vojnih faktora ne samo na Balkanu nego i u Južnoj Evropi. To na Zapadu dobro znaju i zato na sve načine traže načine da smanje mogućnosti Srbije da ostane samostalni vojni i politički faktor Balkana i juga Evrope. Štaviše, sada Hrvatska pretenduje da preuzme tu ulogu od Srbije.

* Da li to sve onda poprima geopolitički kontekst?

– Ne. Nije reč o geostrateškom položaju i geostrateškim igrama. Srbiju kažnjavaju zbog istorijskih odnosa sa Rusijom. I kažnjavaju vas, takođe, zbog vašeg inata, borbenog duha i pravoslavlja. Ali, verujem da oni ne mogu da pokore i preorijentišu srpski narod. Nije im to uspelo poslednjih 25 godina, ni kada su vas stavili pod neverovatne, žestoke sankcije, ni kada su vas bombardovali. Sve ste to preživeli i smatram da vas nisu slomili, jer su Srbi u svom biću pravdoljubiv narod.

U BEOGRADU IMA 200 DžIHADISTA
* Zašto ste nedavno javno upozoravali da je realizacija „zelene transverzale“ u završnoj fazi?
– Pokušaj ostvarenja tog davno zacrtanog cilja sigurno će se deseti. I želim da Srbija bude spremna na to. Srbija, u stvari, mora da bude spremna za to. I ne samo Srbija, nego i Makedonija i Crna Gora. Još u junu se govorilo da samo u Srbiji ima više od 1.000 džihadista. Od toga u Beogradu više od 200. Nažalost, taj broj se neprekidno povećava.

* Zašto tako mislite?

– To istorija „govori“. Prvi ste ustali 1804. protiv Turaka, dok su drugi narodi čekali da neko drugi dođe da ih oslobodi i spase. Tako je bilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Evropljani od svojih istoričara odlično znaju da Srbi prvi kreću u boj, da zaštite i sebe i sve oko sebe, da herojski ginu za odbranu svoje zemlje i da im je izuzetno stalo do nacionalnog identiteta.

* Kakvi će odnosi Srbije i Rusije biti u budućnosti?

– Najiskrenije, bez imalo preterivanja, verujem da će Rusi i Srbi spasti svet! Rusi zbog svoje jačine i moći, a Srbi zato što su uvek bili borci za pravdu i dobro, ne samo svoje nego i dobro svih koji ih okružuju.
ULAZAK U NATO SVE BI PROMENIO

* Šta bi moglo da naruši dobre odnose Rusije i Srbije?

– Jedino ako Srbija uđe u NATO. Od tog trenutka, kada je reč o odnosima između naše dve zemlje – sve bi se promenilo. Jer, pripadnost države nekom vojnom savezu u značajnoj meri menja njenu spoljnu politiku. Srbija je u okruženju članica NATO ili kandidata za članstvo u tom vojnom savezu, zato očekujem da će biti pod pritiskom da u budućnosti pristupi NATO. Verujem, ipak, da će Srbija ostati vojno neutralna.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

GUSKOVA: ZA AVGUST PLANIRANI NAPADI U SRBIJI, BiH i MAKEDONIJI

PUTIN NUDI SRBIJI SAVEZ: Rusija će pomoći najmodernijim oružjem i ekonomski!

Rusko oružje nam je neophodno!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: