Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

РУСИ НАПАДАЈУ ХРВАТСКУ: Ваш агресивни национализам натерао је 30.000 Срба да пређу у католичанство

Датум објаве: понедељак, 8 јуна, 2015
Величина слова: A- A+

Неоусташе у Украjини

Неоусташе у Украjини

Руско Министарство спољних послова jе поводом 70. годишњице победе над фашизмом саставило посебан документ под називом: „Неонацизам – опасна претња људским правима, демократиjи и владавини права.“ У овом документу акценат jе стављен на оштру критику десничарских и националистичких покрета у Европи. Такође, замера се властима европских држава на толерисању таквих покрета и мањку инициjативе да се исти спрече.

Нарочита пажња усмерена jе на земље источне Европе, пре свега у Украjини, Пољскоj, балтичким земљама, али и Хрватскоj. Оно што jе заjедничко овим државама jесте растући анимозитет према Русиjи.

Посебна критика упућена jе Хрватскоj, коjу Русиjа оптужуjе за потпиривање агресивног национализма и ширење нетрпељивости према мањинама, нарочито Србима.

Проблеми при запошљавању Срба

Русиjа замера Хрватскоj то што нема ниjедан закон коjи забрањуjе ревизиjу историjе, и наводи да jе алармантан „агресивни национализам, етничка и верска нетолеранциjа усмерена првенствено против наjброjниjе мањине – Срба, чиjи се броj од 1991. године смањио за две трећине.“

Позиваjући се на податке активиста за људска права, Руси тврде како jе у последњих 19 година око 30.000 Срба у Хрватскоj прешло у другу веру, односно прихватило католичанство по притиском растућег хрватског национализма.

У документу се наводи извештаj стручњака, коjи су навели да jе „главни разлог за то жеља родитеља да спрече малтретирање деце у школи на основи њиховог етничког или верског порекла.

Руски аналитичари истичу и да се Срби у Хрватскоj суочаваjу с озбиљним административним и другим препрекама у проналаску посла и поврату имовинских права.

Набраjаjу се поjединачни случаjеви ксенофобичног вандализма према православним гробљима, скидање ћириличних плоча, уништавање спомен-плоча за жртве усташког логора Јадовно на острву Паг, те скрнављење jевреjског гробља из 16. века у Сплиту.

Славониjа, северна Далмациjа и западни Срем у овоj анализи лоцираjу се као подручjа у коjима jе национализам нарочито наглашен.

Међу радикалним и екстремистичким организациjама у Хрватскоj апострофира се Удружење хрватских националиста коjе се одвоjило од „Хрватске чисте странке права“, те Хрватски национални фронт коjи захтева од владе да забрани црвену звезду као симбол партизана и Титовог доба, наводи „Слободна Далмациjа.“

На краjу извештаjа похваљуjе се недавно оснивање Антифашистичке лиге, а у афирмативном контексту наводи се и чињеница да jе бивши председник државе Иво Јосиповић изразио вољу да суделуjе у активностима ове организациjе. Руско Министарство дипломатиjе напомиње и како jе Јосиповић упозорио на узнемируjуће трендове jачања неофашизма и неонацизма у Хрватскоj пред коjима не би требало затварати очи.

Етнички мотивисано насиље у порасту

Председник саборског Одбора за људска права и права мањина, заступник Фурио Радин прави се неук и тврди како никада ниjе чуо за податак да jе 30.000 Срба прешло на католичанство.

– Мислим да се ради неоснованим броjкама jер бисмо се иначе тиме одавно озбиљниjе позабавили – напомиње Радин.

Иако jе и он jедан од потписника недавне Декларациjе против несношљивости и етноцентризма у Хрватскоj, коjа упозорава на ескалациjу нетолеранциjе и дискриминациjе према свима коjи су другачиjи од већине у хрватском друштву, Радин уверава да се Хрватску не може прозивати за неонацизам.

– Имамо ми ту спорадичног кокетирања са усташтвом, стадионског национализма, али генералне оцене руског Министарства спољних послова не стоjе – оцена jе заступника италиjанске мањине.

Услед повећања броjа случаjева етнички мотивисаног насиља и говора мржње усмереног према Србима и њиховим институциjама у Хрватскоj, Српско народно веће и Клуб заступника СДСС у Сабору започели су 2013. године евидентирање и праћење таквих случаjева.

– Клуб СДСС забележио jе прошеле године 82 случаjа етнички мотивисаног насиља, несношљивости и говора мржње против Срба, што jе пораст у односу на годину раниjе – истиче Опачић, коjа сматра да су за то криви избори, jер десница, предвођена ХДЗ-ом, као главни политички капитал за повратак на власт користи националистичку реторику коjа подразумева антисрпску хистериjу.

Критика и због националисте Томпсона

Руси у своjем извештаjу износе оцену и о томе како непостоjање закона против историjског ревизионизма и негирање ратних злочина омогућава хрватским естрадним звездама да пропагираjу усташтво. Истичу пример певача Марка Перковића Томпсона коjи у своjим песмама пропагира усташку идеологиjу те наводе његово певање “Јасеновца и Градишке Старе”, песме у коjоj се величаjу усташки покољи.

Извор: Правда

 

Везане виjести:

Руси о Јасеновцу: хрватски Аушвиц за Србе! – Jadovno 1941.

ХРВАТСКА ИСТОРИЈА – Jadovno 1941.

ХРВАТСКИ ДОБРОВОЉЦИ ДОШЛИ ДА УБИЈАЈУ “ЧЕТНИКЕ ИЗ …

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top