fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rušenje Jugoslavije iz ruskog ugla

Dokumentarni film ruskog novinara i reditelja Alekseja Denisova „Kako su ubili Jugoslaviju. Senka Dejtona“ premijerno je emitovan aprila meseca na državnom TV kanalu „Rusija 1”.

Piše: Bojana Mišković

Film je izazvao veliku pažnju ruskih gledalaca. Snimljen je 2015. godine na lokacijama u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a prenosi svedočenja učesnika ratnih događanja, kao i stavove značajnih ličnosti iz političkog i kulturnog života. „Ruska reč“ objavljuje prikaz ovog za rusko gledalište izuzetno značajnog filma.

Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman sa tadašnjim američkim državnim sekretarom Vorenom Kristoferom posle potpisivanja mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. Fotografija: AP
Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman sa tadašnjim američkim državnim sekretarom Vorenom Kristoferom posle potpisivanja mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. Fotografija: AP

„Normalna komponenta rata“

Ruski dokumentarni film posvećen raspadu Jugoslavije počinje potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, a zatim se vraća na uzroke izbijanja rata i na događaje iz 1992. godine u Bosni i Hercegovini.

Film je sniman na više lokacija u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Filmska i novinarska ekipa je posetila Goražde, odakle je u avgustu 1992. izbeglo 90% srpskog stanovništva, a mnogi su stradali. Posetili su i selo Jelašci koje više ne postoji, jer su svi stanovnici 1992. pobijeni ili pobegli. Prikazano je potresno svedočenje meštanina koje je tada izgubio roditelje i strica, kao i priča o porodici Jelačić koja je gotovo cela ubijena: baba, deda, majka i dvoje dece. Preživeo je jedino otac koji tada nije bio u selu i koji je, kada se vratio, izgubio razum od bola.

Prema zvaničnim podacima, u ratu koji je trajao više od četiri godine poginulo je najmanje sto hiljada ljudi, dok nezvanična statistika govori o dvostruko većem broju. Više od tri miliona civila je proterano sa svojih ognjišta.

Svetski mediji, međutim, nisu preneli vest o ovom strašnom zločinu protiv Srba. Oni su izveštavali samo o zločinima koje su počinili Srbi. Bio je to rezultat totalnog informativnog rata, koji je Zapad objavio tadašnjem rukovodstvu Srbije, zbog njegovih pokušaja da sačuva jedinstvenu Jugoslaviju, objašnjava ruski novinar.

„Informativni rat je danas postala normalna komponenta rata, čak možda i važnija nego same rakete, bombe i tenkovi. Kompanije ’Ruder Finn’ i ’Nolton Hill’ nudile su usluge Miloševiću po ceni od 16 miliona dolara godišnje da rade PR za Srbiju. Milošević je to odbio. Milošević je rekao: ’Bog i istina su na srpskoj strani’”, svedoči u filmu novinar „Politike” Miroslav Lazanski.

Između istorije i budućnosti

„Nije moguće shvatiti početke balkanskog konflikta bez poznavanja istorije ovog regiona”, smatra Aleksej Denisov. Kako bi osvetlio dublje uzroke istorijskih događaja, pa i samu prirodu srpskog mentaliteta, autor filma se vraća u dalju prošlost. Ekipa je posetila Ćele-kulu u Nišu i opisala događaje iz tog doba, pokušavajući da predstavi kako je snažan otpor pružao srpski narod osvajačima, uprkos velikom stradanju. Ruski novinari su takođe posetili Stari Brod, gde su za vreme Drugog svetskog rata ustaše počinile genocid nad Srbima, i prenele podatke o ovim događajima.

Istorijsku podlogu ima i pomoć ruskih dobrovoljaca u ratu u Bosni i Hercegovini. Njima je u filmu posvećena posebna epizoda. Njih nije bilo mnogo, ali je, prema svedočenjima srpskih dobrovoljaca, njihov dolazak bio izuzetno značajan za lokalno stanovništvo, jer im je pokazao da nisu sami. Ekipa je posetila mesto gde je poginuo jedan od ruskih dobrovoljaca, Konstantni Bogoslovski, koji je učestvovao u odbrani Višegrada, kao i crkvu gde se nalaze spomen-ploče sa imenima Srba i Rusa koji su poginuli u okršajima oko Višegrada.

Rusija je na udaru

Za one koji su u ovom ratu izgubili svoje bližnje život nikada više neće biti isti. Mnogi Srbi, kada se prisećaju poginulih, često porede događaje u Jugoslaviji sa onim što se danas događa u Ukrajini, izveštava ruski novinar. U događajima u Ukrajini oni prepoznaju karakteristike onog košmara koji je nekada uništio njihovu zemlju.

„To što se danas događa u Ukrajini veoma podseća na ono što se događalo u bivšoj Jugoslaviji. Zapravo, potpuno je ista matrica. Jedna politička grupacija se sponzoriše i gura ka kršenju prava drugih svojih građana. Protiv tih ’neprijatelja’ se uvodi sila i ona postaje svakodnevna. S druge strane se pojavljuje otpor toj sili. I naravno, ide se u rasparčavanje zemlje”, objašnjava Miroslav Toholj, književnik i ministar informisanja u Republici Srpskoj od 1992. do 1995. godine.

„Ali problem Ukrajine nije projektovan zbog Ukrajine. Ukrajina je nevažna, uslovno kazano. Tu se zapravo pokušava uvesti rat protiv Rusije. Dakle, tu je Rusija bila na udaru. I ko to ne razume, taj ne razume geopolitiku”, smatra Toholj.

Film na ruskom jeziku možete pogledati ovde.

Izvor: Ruska Reč

 

Vezane vijesti:

STJEPAN MESIĆ: Posao sam obavio, Jugoslavije više nema

ZORAN ČVOROVIĆ: ZAŠTO JE EVROATLANTIZMU POTREBNO DA SRBI ZABORAVE DRUGI SVETSKI RAT

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: