Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

РТС – Мала Србија у Великом рату

Редакција Општеобразовног програма, Образовно-научног програма програма РТС, у оквиру своје дугогодишње серије научних интервјуа “Европа и Срби”, почиње емитовање циклуса “Мала Србија у Великом рату”.

У седмичном ритму, гледаоци ће видети 28 интервјуа с најугледнијим српским историчарима који осветљавају дубинске узроке, мотиве и контраверзе водећих европских сила тога времена, дугогодишње чекање правог тренутка и уверљивог повода за почетак рата, те интересну логику великих сила у односу на Србију и Балкан која је условила њихово веома специфично понашање према малој Србији пред рат и за сво време његовог трајања.

Мало је познато да Србија никада, током Првог светског рата, није званично имала статус савезника, а поднела је, пропорционално броју становника највеће жртве, изгубивши трећину становника. Ова чињеница говори о односу “великих” према “малима”, који је био и остао константа. Понајбоље је суштину таквог односа описао академик Драгољуб Живојиновић, у својој блиставој студији “Надмени савезник и занемарено српство”. Сурова реалност је да право и правда важе само међу једнакима.

Уредник Војислав Лалетин, реализатор Јелисавета Јанић и академик Драгољуб Живојиновић
Уредник Војислав Лалетин, реализатор Јелисавета Јанић и академик Драгољуб Живојиновић

Професор Живојиновић, који је био на челу Одбора САНУ за обележавање стогодишњице Првог светског рата, несебично је помогао у профилисању ове серије интервјуа, који ће остати својеврсна телевизијска, историјска, читанка.

У циклусу “Мала Србија у Великом рату”, поред академика Живојиновића, учествују: Василије Крестић, Милан Ристовић, Дарко Танасковић, Никола Б. Поповић, Станислав Сретеновић, Милош Ковић, Мира Радојевић, Душан Батаковић, Љубодраг Димић, Војислав Павловић, Александар Животић, Александар Растовић, Миле Бјелајац…

Прве две емисије су насловљене: Аустроугарска и Србија – предисторија рата. Саговорник уредника и сценаристе Војислава Лалетина је академик Василије Крестић. Реализатор је Јелисавета Јанић.

Извор: РТС

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: