fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

RTRS, 20.10 – Film „Koridor 92“ na Dan Republike (VIDEO)

Dokumentarno-igrani film „Koridor 92“ bavi se hronologijom jedne od najznačajnih bitki Vojske Republike Srpske – bitkom za proboj koridora u Posavini.

Koridor - dokumentarni film - Foto: RTRSKoridor – dokumentarni film. Foto: RTRS

Bila je to bitka koja je definisala dalju sudbinu Republike Srpske, bitka koja je spojila zapadni i istočni dio Srpske, bitka koja je ponovo uspostavila vezu Banjaluke sa Bijeljinom i Beogradom.

Operacija „Koridor“,  kako se zvanično zvala ova velika vojna akcija, za stanovništvo obje Krajine značila je život.  Omogućila je ponovo uspostavljnje snadbijevanja hranom, strujom, dostavu lijekova.

Zbog nedostataka kisonika, do kojeg je došlo poslije presijecanja putne komunikacije sa Jugoslavijom, u banjalučkom porodilištu tokoma maja i juna 1992.godine umrlo je 12 beba. Proboj Koridora bio je, te 1992.godine, pitanje opstanka ili nestanka srpskog naroda u jednom dijelu Republike Srpske.

Film hronološki prati događaje od 3. marta, kada su snage Hrvatske vojske uz pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane  ušle na prostor BiH i u daljem napredovanju presjekle vezu srpskih Krajina sa Srbijom, do 7. oktobra 1992. godine kada je oslobođen Brod i kada su ostvareni ciljevi operacije „Koridor“.

Dokumentarno – igrani film „Koridor 92“  baziran je na svedočenjima učesnika borbi, pripadnika gotovo svih jedinica koje su učestvovale u operaciji. Na osnovu njihovih priča rekonstruisani su događaji koji su uticali na dalji ishod borbe: spajanje jedinica Istočnobosanskog i Prvog krajiškog korpusa, borbe za oslobođenje Modriče, Odžaka i  Dervente, višemjesečne borbe na Obodnom kanalu i Kostrešu  i konačno oslobođenje Broda.

Dokumentarno igrani film pokriva dešavanja u opštinama Modriča, Odžak, Derventa i tadašnji Bosanski  Brod u kojima je delovao Prvi krajiški korpsu VRS , nosilac vojne operacije „Koridor“.

Film se bavi i stradanjima srpskog stanovništva u hrvatskim logorima na prostoru Posavine u periodu prije otpočinjanja vojne akcije VRS (mart – jun 1992.). U logorima u Posavini bilo je zarobljeno oko 2800 Srba među kojima i 106 djece. Za zločine i ubistva Srba u logorima u  Derventi, Odžaku i Brodu pravosnažno je osuđeno 19 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske  na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 120 godina. 

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, tokom akcije „Koridor“ (u opštinama Modriča, Derventa, Odžak i Brod) poginulo je 508 boraca Vojske Republike Srpske i Milicije Republike Srpske Krajine. Prema hrvatskim podacima stradao je 1.261 vojnik HV i HVO.

Manje poznate priče i anegdote boraca oživjeli su glumci iz Srbije i Republike Srpske: Vuk Kostić, Mira Đurđević, Stojša Oljačić, Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Zoran Stanišić, Aleksandar Stojković, Željko Kasap, Zlatan Videnović, Gavrilo Jovanović i mnogi drugi.

Svi podaci u filmu dobijeni su iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske. Korišćeni su i arhivski video zapisi i fotografije.

Scenario i režiju potpisuje autorka dokumentrano -igranih filmova „Ratne priče sa Košara“  i „Ratne priče sa Paštrika“ Slađana Zarić. Koreditelj i montažer filma je Bojan Perišić, direktori fotografije su Žarko Bogdanović, Rade Radivojša i Žarko Pekez. Muzika Vladimir Tošić. Producenti Filma su Snežana Rodić Sinđelić, Milorad Kojić, potpukovnik Goran Ikonić i Jasna Popović.  

Film je rađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Radio-televizije Republike Srpske i Vojno-filmskog centra Zastava film.

Film će premijerno biti prikazan sutra na Dan Republike Srpske, 9.januara u 20.10 na programu RTRS-a

Autor fotografija sa snimanja je Igor Salinger.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: