fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RT: „Morgan Frimen je samo mali kamen u mozaiku srbofobičnog i rusofobičnog narativa”

Morgan Frimen je samo mali kamen u mozaiku srbofobičnog i rusofobičnog narativa koji mediji i elite na zapadu šire, kaže za RT, Srđa Trifković, urednik u časopisu „Kronikls magazin“.

foto: © Armando Gallo / Reuters / RT
foto: © Armando Gallo / Reuters / RT

Emisija holivudske zvezde Morgana Frimena „Priča o nama“ izazvala je ogorčenje zbog jednostranog prikazivanja jugoslovenskih ratova.

„Srbi su krivi za rat u bivšoj Jugoslaviji, genocid i etničko čišćenje“, rekao je Frimen u dokumentarcu.

Neki Srbi sada nameravaju da tuže glumca zbog reportaže o događajima u Srebrenici tokom bosanskog rata 1992-1995. godine na dokumentarnom TV kanalu „Nešnel geografik“.

RT je pitao Srđu Trifkovića, urednika u časopisu „Kronikls magazin“, da li su optužbe o jednostranom pogledu na jugoslovenske ratove osnovane.

„Dokumentarni film je groteskna karikatura jugoslovenskog rata u višestranom sukobu u kojem su sve tri strane – Srbi, Hrvati i muslimani – nastradale statistički više ili manje jednako. Priča se razvila tokom protekle četvrtine veka o muslimanskim nevinim žrtvama. Imala je čisto političku svrhu da uvuče i opravda zapadno, prvenstveno SAD i NATO angažovanje na strani muslimana. Žao mi je što je puno buke podignuto oko holivudskog glumca koji se pridružio orkestru u sumrak njegove slavne karijere. Njegova kvalifikovanost za raspravu o ovom pitanju ne postoji. I njegov lični kredibilitet, imajući u vidu njegov buran i ponekad neprijatan lični život, trebalo bi da ga zaista diskredituje od ove rasprave“, kaže Trifković.

Što se tiče toga da li je fer napasti Frimena, analitičar kaže da je važno pitanje ko pobeđuje u obnovi diskusije koju je izazvala emisija. „Kvi bono [kome koristi], još jednom ponovo dizanje pitanja srpske krivice?“, upitao je Trifković.

„I oni misle da to možda nije nepovezano sa načinom na koji je odbor američkog Predstavničkog doma pripremio izveštaj pun lažnih vesti o navodno pogubnom i malignom uticaju Rusije na Balkanu. Sada čujemo priče u zapadnim medijima o nekim srpskim paravojnim formacijama koje obučavaju Rusi, a takve izmišljene priče odmah izlaze iz muslimanske štampe u zapadne medije kao što je „Gardian“, a zatim ulaze u kongresne dokumente.

Mislim da je u širem smislu Morgan Frimen samo mali kamen u mozaiku srbofobičnog i rusofobičnog narativa koji mediji i elite spinuju na Zapadu“, dodao je Trifković.

Izvor: Vostok / RT

Vezane vijesti:

U emisiji Morgana Frimena Srbi okrivljeni za rat i genocid …

Opasna satanizacija Srba na kanalu sa dokumentarnim …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: