Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Romelova porodica kritikuje film o slavnom generalu

Romel - "Pustinjska lisica"
Romel – “Pustinjska lisica”

Porodica njemačkog generala iz Drugog svjetskog rata Ervina Romela ocijenila je da je novi film o čuvenom vojniku “laž” jer ga opisuje kao nacističkog zločinca. U pismu, koje je upućeno producentima filma u ime Romelovog 82-godišnjeg sina Manfreda, oboljelog od Parkinsove bolesti, porodica kritikuje produkciju jer “iskrivljuje” istinu o generalu.

“Pošto pročitate scenario možete vidjeti da je protagonista filma opisan kao skorojević i nacistički ratni zločinac. To jednostavno nije istina. To su laži”, navodi se u pismu.

Romel je postao jedan od omiljenih Hitlerovih generala zbog uspjeha njegovog Afričkog korpusa u borbama sa britanskom Osmom armijom na sjevernoafričkom frontu.

Međutim, uprkos tome što je u nacističkim medijima hvaljen kao vojni genije, poznato je da je “Pustinjska lisica” bio razočaran firerom nakon što mu je izdao suicidalno naređenje da se ne povlači i bori sa mnogo jačim neprijateljem.

Romelova unuka Katarina istakla je da je Romel, ne ispunjavajući firerovo naređenje, spasio mnoge živote. Kako je rat odmicao, Romel je izražavao sve jače kritičke stavove prema Hitleru, zbog čega je kasnije povezivan i sa pokušajem ubistva nacističkog lidera u julu 1944. godine.

Hitler je usljed zabrinutosti zbog reagovanja javnosti i vojske na eventualnu egzekuciju popularnog generala, Romelu dao mogućnost da bira između javnog suđenja i progona porodice ili da izvrši samoubistvo.

General se u oktobru 1944. godine opredijelio za samoubistvo.

Filmski producenti stali su u odbranu svog ostvarenja, ističući da je Romel imao dvosmislen odnos sa nacistima i da je to u produkciji jasno istaknuto.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: