Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Rivlin: Srbi i Jevreji ne smiju zaboraviti patnje i Holokaust

Datum objave: četvrtak, 26 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

Izraelski predsjednik Ruven Rivlin izjavio je u Beogradu, poslije susreta sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, da jevrejski i srpski narod imaju mnogo toga zajedničkog, da gledaju u budućnost, ali da ne smiju zaboraviti patnje i Holokaust iz Drugog svjetskog rata.

Ruven Rivlin i Aleksandar Vučić Foto: RTS
Ruven Rivlin i Aleksandar Vučić
Foto: RTS

Rivlin je izjavio novinarima da su se oba naroda suočavala i da se i dalje suočavaju sa potrebom da zaštite nezavisnost od onih koji su veći od njih samih.

– Odnosi između jevrejskog i srpskog naroda gledaju u budućnost, ali istorija, ona dobra, ali i ona strašna, i sve ono što se dogodilo ovdje tokom Drugog svjetskog rata od strane Nijemaca i njihovih saradnika, ne smije i ne može da se zaboravi – istakao je Rivlin.

On je rekao da su pripadici jevrejskog naroda, koji su propatili tokom Holokausta, svjesni patnje koju je iskusio srpski narod.

Rivlin je rekao da se nada da će Jevreji i Srbi u budućnosti imati mjesto koje će biti sjećanje na Drugi svjetski rat, gdje mlađe generacije mogu da nauče o tragičnoj istoriji i priči o Holokaustu i jevrejskog, ali i srpskog naroda.

On je podsjetio da su prošle godine Izrael i Srbija obilježili 25 godina od obnove diplomatskih odnosa, ali da prijateljstvo između dva naroda seže mnogo dalje u prošlost.

Rivlin je pozvao Vučića u posjetu i rekao je da je ponosan što je on prvi izraelski predsjednik koji je posjetio Srbiju, te dodao da bi bio počastvovan da ugosti Vučića u Izraelu, u Jerusalimu.

On je rekao da je Izrael danas snažna ekonomija koja posjeduje stručnost u raznim oblistima, u zdravstvu, infrastrukturi, poljoprivredi, energetici, kibernetici, te da izraelski narod mora da pronađe rješenja za svaki izazov kako bi preživio.

– Ponosni smo da veliki broj izraleskih investicija u Srbiji, naša je želja, a i dužnost da budemo pravi partner onima koji žele da se uzmu zajedno za ruke i zajedno rastu i napreduju. Bio bih veoma zadovoljan da vidim kako naše zemlje jačaju svoju saradnju – istakao je Rivlin.

On je dodao da je sa Vučićem saglasio da se okupi zajednička ekonomska komisija, te da su izrazili namjeru da potpišu sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Izraela i Srbije u što skorijoj budućnosti.

Rivlin je napomenuo da jevrejska zajednica Balkana i Srbije seže oko dvije hiljade godina u prošlost, kada su Jevreji došli ovdje u vrijeme Rimskog carstva kao izbjeglice iz Izraela i tu su izgradili svoj novi dom.

On je zahvalio Vučiću na tome što je Srbija donijela Zakon o restituciji jevrejske imovine bez živih nasljednika, navodeći da to treba da posluži kao model i za druge zemlje.

– To veoma cijenimo, zato što to svjedoči o vrijednostima. To je moralan zakon – rekao je Rivlin.

On je dodao da je jevrejska zajednica u Srbiji, iako mala, važan most između dva naroda.

Rivlin je rekao da je imenovanje ulice u Zemunu po osnivaču cionističkog pokreta Teodoru Herclu, čija je porodica živjela u Zemunu, primjer zajedničke istorije i prilika da se govori o zajedničkoj sadašnjosti i zajedničkim budućim odnosima.

– Nadam se da će moja današnja posjeta pomoći da još više razvijemo saradnju. Neka Bog blagoslovi vas i Srbiju – rekao je Rivlin.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Vučić: Nećemo dozvoliti manipulaciju brojem žrtava

Rivlin: Jasenovac – Aušvic Balkana
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top