fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rijeka Miljacka i jama Kazani najmasovnije grobice sarajevskih Srba

Predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević izjavio je da su rijeka Miljacka i zloglasna jama Kazani na Trebeviću najmasovnije grobnice u koje je bačeno više stotina osoba srpske nacionalnosti.

Jama Kazani, Foto: Arhiv
Jama Kazani, Foto: Arhiv

On je naveo da je svaka masovna grobnica dokaz zločina, kao i da se znalo za više od 100 koncentracionih logora za Srbe. On je precizirao da je na groblju Lav u jednoj grobnici otkriveno 36 tijela, u drugoj 16, trećoj 41, u selu Čemerno 20 tijela, a tu je još dvadesetak srpskih sela i grobnica – Milje, Ledići, Tošići, Krtine, Prača, Kijevo, Mlini, Hotanj, Trebečaj, Prijesnica…

Ivanišević je ocijenio je da je nedavna posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Istočnom ili Srpskom Sarajevu izuzetno rijedak događaj za ovih skoro tri decenije, jer su prethodne beogradske političke i državne ekipe prilikom posjete glavnom gradu BiH zaboravljale Istočno Sarajevo i Srbe koji od dejtonskog progona neseljavaju i žive u tom dijelu grada.

On je u autorskom tekstu za „Večernje novosti“ podsjetio da su u ranu jesen 2003. godine obanaradovani bliži kontakti i neposredna saradnja Beograda i Sarajeva kao i da je to bilo u vrijeme kada su u Sarajevu pronalažene i otkopavane masovne grobnice.

„Suprotno alarmantnim ratnim izvještajima o stradanju muslimana, u svim grobnicama su ekshumirana isključivo tijela srpskih žrtava. Do tada je već otkriveno i otkopano više masovnih grobnica pobijenih Srba“, rekao je Ivanišević.

Ivanišević kaže da je po sarajevskoj „zvaničnoj“ evidenciji u Sarajevu život izgubilo 3.573 građana srpske nacionalnosti.

„U našim spiskovima se nalazi 7.428 ili skoro duplo više imena Srba koji su stradali u ovom gradu. Tek sad se sagledava šta su sve Srbi pretrpjeli tokom rata i šta im se događalo nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, od strahovitog stradanja i žrtava do ignorisanja od nekih predstavnika vlastitog naroda“, rekao je Ivanišević.

On je naglasio da se, u tom kontekstu, može sagledati koliko za Srbe iz Istočnog Sarajeva i za taj grad znači nedavna posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prema Ivaniševićevim riječima, svakako da je to već sada u ljetopisu Srpskog Sarajeva upisano velikim slovima. „On je time i nama Beograđanima ublažio sramotu koju su nam, ne našom voljom svojevremeno nanijeli naši zvanični predstavnici“, zaključio je Ivanišević.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sarajevska najpoznatija javna tajna: Caco, Kazani i zločini …

Pravda za Srbe ubijene na Kazanima nije zadovoljena …

Mitrović: Navođenje vode na mlin bošnjačke politike …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: