Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rijeka: 300 god. pravoslavlja

U Rijeci je održana svečana akademija povodom obeležavanja 300 godina pravoslavlja u tom kraju, a pomoćnik ministra kulture Dejan Masliković ocenio je da pravoslavna crkva danas igra važnu ulogu pozivajući da se vratimo korenima, svetosavlju i očuvanju moralnih i ljudskih vrednosti.

“Crkva nas sjedinjuje i jača, uči ljubavi, toleranciji i zanemarenim vrednostima”, istakao je on u Pomorskom i povjesnom muzeju Hrvatskog primorja, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Prema njegovim rečima, ovo okupljanje, pored proslave važnog jubileja, ima još jedan ne manje bitan značaj, a to je primer suživota naroda u Istri, dobrih odnosa Srba, Hrvata, Italijana i Istrana i da je upravo to ono što svima uliva nadu da je to jedini istinski put koji vodi ka zajedništvu, ljubavi, toleranciji i poštovanju različitosti.

“To je i dokaz da jevanđeljska poruka ljubavi koja živi u jednoj zajednici čini da se zajedničkim naporima može proći kroz istorijske bure i iskušenja”, napomenuo je Masliković i podsetio da su se kroz istoriju menjali vladari i prilike, ali da pravoslavni narod u Rijeci i Istri opstaje, čuva svoj identitet i da žive u miru sa svojim sugrađanima i susedima.

On je istakao da je ovo prilika da se prevaziđu kulturološke i sociološke podele u celom regionu i da poštovanje posebnosti čini identitet jednog naroda.

Proslavi jubileja prisustvovala je i pomoćnica ministra kulture i informisanja za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić.

Pravoslavci su se u ove krajeve doselili 1717. godine, kada je 218 pravoslavnih porodica došlo u Rijeku, Kraljevicu i Novi. Njima su odmah zagarantovana verska prava, a stavljeni su pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve.

(Tanjug)

Izvor: BN Televizija

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: