fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ribnik: Obilježen Dan 17. Lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas u Ribniku na obilježavanju Dana 17. Lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ da se uz veliko poštovanje treba sjećati najhrabrijih koji su dali život za slobodu svog naroda.

Ribnik: Obilježen Dan 17. Lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske Foto: SRNA
Ribnik: Obilježen Dan 17. Lake pješadijske
brigade Vojske Republike Srpske
Foto: SRNA

„Ta brigada i borci su dali ogroman doprinos u oslobađanju teritorija, zaštiti naroda i `krojenju` granica Republike Srpske. Ovaj prostor je bio na udaru neprijateljskih snaga i 1992. godine sav srpski narod, a posebno vojska bili su satkani u jednu želju – ostati i opstati na svom prostoru, što je ostvareno uz ogromne žrtve“, istakao je Savanović i dodao da to obavezuje.

On je napomenuo da Vlada Republike Srpske u okviru svojih materijalnih mogućnosti pomaže i pomagaće ljude koji su izašli iz rata i porodice poginulih i ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

„Moramo biti mnogo više okrenuti jedni drugima u smislu jedinstva, ekonomskog jačanja jer samo tako možemo odbraniti prostor na kome živimo“, istakao je Savanović.

On je precizirao da je kroz stambeni program riješeno stambeno pitanje 8.238 korisnika.

„Radimo i na zapošljavanju djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, do sada smo zaposlili oko hiljadu i do kraja 2018. godine planiramo zaposliti i ostale, kojih takođe ima još oko hiljadu“, rekao je Savanović.

Na obilježavanju Dana 17. Lake pješadijske brigade, među brojnim gostima, bio je i predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Duško Miletić, koji je rekao da je riječ o slavnoj junačkoj brigadi koja je zajedno sa ostalim jedinicama VRS i pripadnicima MUP-a stvarala i stvorila Republiku Srpsku.

Povodom Dana 17. Lake pješadijske brigade, koja je osnovana prije 25 godina, ali i ostalih ratnih jedinica sa područja opština Ključ i Ribnik, danas je služen parastos u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i položeni su vijenci na centralno spomen-obilježje poginulim borcima.

Vijenci su položeni i ispred panoa sa slikama poginulih boraca, koji je postavljen u holu zgrade opštine Ribnik. Od oko 2.000 boraca iz 17. Lake pješadijske brigade, 159 je poginulo, a 450 je ranjeno. Sa područja ove opštine od ukupno 5.000 boraca, 288 je stradalo, a 816 je ranjeno.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ribnik- Ogroman doprinos 17. Lake pješadijske brigade (FOTO …

Pokrenuti zajedničku tužbu protiv Hrvatske | Jadovno 1941.

OBILjEŽEN DAN DRUGOG KRAJIŠKOG KORPUSA | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: