fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Revizija bh državljanstva „preko leđa“ protjeranih Srba iz Hrvatske (VIDEO)

Institucije BiH Foto: RTRS
Institucije BiH Foto: RTRS

Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrenulo je novi proces revizije državljanstva za lica koja su to pravo stekla naturalizacijom u periodu od aprila 1992. do januara 2006. godine. U opštem pozivu objavljenom na veb-stranici Ministarstva precizirana je obimna dokumentacija koju naturalizovani građani BiH, u narednih godinu dana treba da pribave.

Srbi protjerani iz Hrvatske, koji su stekli bh državljanstvo zabrinuti su zbog nove inicijative Ministarstva na čijem je čelu ministar iz SDA Adil Osmanović. Strahuju da ne budu kolateralna šteta i da im zajedno sa preostalim islamskim dobrovoljcima ne bude oduzet bh pasoš.

Cilj ovog poziva je da se utvrdi da li su naturalizovani građani BiH u zakonitom procesu stekli bh pasoš u periodu od aprila 1992. do januara 2006. godina. Ministarstvo civilnih poslova BiH raspolaže brojem od 19.000 naturalizovanih građana BiH. Među tim licima su i Srbi prognani iz Hrvatske, ali i građani Srbije i Crne Gore koji su dobili državljanstva BiH, te i oni podliježu reviziji.

Najavljena revizija državljanstva prelomiće se preko leđa više hiljada Srba protjeranih iz Hrvatske a koji su sada državljani BiH- kaže Slobodan Perić, bivši ministar u Vladi RSK. Smatra da je nedopustivo da se ovim pozivom izjednačavaju silom protjerani krajiški Srbi sa dobrovoljcima afroazijskog porijekla koji su zbog ratnih zasluga dobijali bh pasoše.

– Očito je da su nas strpali u isti koš pa da budemo kolateralna šteta mudžahedina koji još borave u BiH – kaže Slobodan Perić, predsjednik Udruženja Ličana.

U resornom ministarstvu tvrde da je jedini cilj revizije da se utvrdi zakonitost sticanja bh državljanstva. Ne vode evidenciju, ali ne isključuju mogućnost da su među naturalizovanim građanima BiH i Srbi iz Hrvatske.

– Ako su ta lica dobila državljanstvo putem naturalizacije onda će i ona biti obuhvaćena revizijom – kaže Dragica Knežević, šef Odsjeka za reviziju odluka o naturalizacija stranih državljana u ministarstvu civilnih poslova BiH.

Zamjenik ministra civilnih poslova Đorđe Milićević poručuje da Srbi iz Hrvatske ne treba da brinu o tome da će im biti oduzeto bh državljanstvo ako dokažu „stvarnu vezu“ sa BiH. Upravo to dokazivanje i prikupljanje obimne dokumentacije može da predstavlja veliki problem protjeranim Srbima.

– Ovo bi koštalo po licu oko 500 maraka, dakle pozivam sve sunarodnike i zemljake da bojkotuju ovaj poziv – kaže Perić.

– Postoji zakonski osnov da se tim licima nakon isteka roka od godinu dana, ako se ne pojave i ne donesu potrebnu dokumentaciju, oduzme državljanstvo ali moramo da vodimo računa da ne ostanu apatridi – kaže Knežević.

U resornom ministarstvu u Vladi Republike Srpske kažu da su upoznati sa revizijom državljanstava i najavljuju da će u cilju olakšavanja postupka za građane Srpske od Ministarstva civilnih poslova BiH tražiti dodatno objašnjenje pojedinih tačaka iz Opšteg poziva.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

KAKO IZVADITI LIČNU KARTU BiH? – Jadovno 1941.

Olakšati proceduru za državljanstvo – Jadovno 1941.

uskoro mirni protesti ispred kancelarija eu i američke

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: