fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Republika Srpska danas slavi rođendan

Sve je spremno za proslavu Dana Republike u subotu, 9. januara, zastave se već uveliko vijore ulicama, na kućama i svim institucijama, dok će centralna manifestacija „Zavjet slobodi“ povodom osnivanja RS biti održana u banjalučkoj sportskoj dvorani „Borik“.

Republika Srpska

Prema programu, ovaj rođendan Republike Srpske će biti najsvečaniji do sada, a očekuje se i najveći broj uglednih gostiju.

U Administrativnom centru Vlade održaće se tradicionalni prijemi predstavnika zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih organa i institucija republiek, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, predstavnika vjerskih zajednica, kulturnih i naučnih radnika, privrednika, predstavnika boračkih organizacija, sportista, studenata, nagrađenih učenika i medija.

Prijemu će, među ostalima, prisustvovati i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, sa svojim kabinetom.

U sklopu obilježavanja Dana i krsne slave predviđeno je danas polaganje vijenaca poginulim pripadnicima Vojske Republiek Srpske na groblju „Sveti Pantelija“ u Banjaluci, na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici i grobnici 12 banjalučkih beba na Gradskom groblju.

Kako je najavljeno, vijence će položiti Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, predsjednik i premijer RS Milorad Dodik i Željka Cvijanović, delegacija Narodne skupštine RS, a biće položeni i vijenci u ime drugih najviših institucija i organizacija.

Polaganje vijenaca predviđeno je i na spomen-obilježju bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je rekao da Republika Srpska postoji legalno i legitimno.

„Ne vidim razlog protiv obeležavanja ovog dana, sem da nađu način da mogu da prigovaraju nešto jednoj istorijskoj činjenici i onome što de fakto postoji“, rekao je patrijarh Irinej za „Sputnjik“.

Patrijarh je rekao da mu je drago što će prisustvovati proslavi u Banjaluci.

„To je naš narod, to je država srpskog naroda. Pa ako može predsednik Turske da kaže da je Prizren njihov grad i da ga neki drugi svojataju kao svoj, zar ne može srpska vlada i svaki Srbin iz Srbije da dođe u republiku srpskoga naroda?“, upitao je patrijarh Irinej.

U Beogradu i Novom Sadu pojavili su se bilbordi i plakati sa kojih se poziva na proslavu i poštovanje Dana Republike Srpske.

Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, je rekao da Republika Srpska treba da slavi svoj dan, Svetog arhiđakona Stefana.

Nikola Selaković, ministar pravde Srbije, izjavio je da je Dan Republike jedan od najvažnijih datuma u modernoj srpskoj istoriji.

„To je onaj trenutak kada su Srbi na majorizaciju, odnosno preglasavanje s ciljem rastakanja nekadašnje velike zajedničke države, odgovorili osnivanjem svoje, tada nazvane, Srpske Republike BiH“, kazao je Selaković.

On je ocijenio da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa 9. januarom usmjerena na pokušaj brisanja istorijskog pamćenja Srba i 20. vijeka u BiH.

Više opština i gradova u Republici Srpskoj obilježiće danas Dan Republike brojnim svečanim manifestacijama.

U Palama će danas prvi put biti obilježen 9. januar – Dan Republike Srpske, koji je posebno bitan za ovu opštinu jer su u Palama nastale prve institucije Republike Srpske.

Tim povodom organizacioni odbor je pripremio program obilježavanja, u okviru koga će u kabinetu načelnika opštine Pale Miodraga Kovačevića biti organizovan prijem za predstavnike Boračke organizacije, najavljeno je iz opštine Pale.

„Pale su oko 13 godina bile pod sankcijama međunarodne zajednice samo zato što je ovđe nastala Republika Srpska i formirane njene prve institucije“, rekao je Kovačević.

On je podsjetio da su Pale nosile taj teret dugo godina, ali sada žele da 9. januar bude jedan od značajnijih datuma koji će se obilježavati na području ove opštine.

 

Izvor: Radio Televizija BN

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: