Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Fudbalska reprezentacija Srba iz Hrvatske

Foto: NOVOSTI
Foto: NOVOSTI

Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Hrvatskog fudbalskog saveza, srpska zajednica u Hrvatskoj stvara svoju fudbalsku reprezentaciju.

Za mjesec dana trebao bi se znati spisak od 22 igrača i sastav stručnog štaba od osam članova, koji će predstavljati srpsku zajednicu i Republiku Hrvatsku na Trećoj Europeadi, koja će se održati od 18. do 26. juna u Južnom Tirolu, u Italiji. To je Evropsko fudbalsko prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina, a organizuje je svake četiri godine FUEN (Federal Union of European Nationalities). Pravo nastupa na tom takmičenju imaju fudbaleri amaterskog ranga koji pripadaju određenoj nacionalnoj manjini.

Reprezentacija srpske zajednice imaće dva kompleta dresova u kombinaciji plave, crvene i bijele boje. Na desnom rukavu će biti znak FUEN-a, a na lijevom rukavu znak HNS-a i SNV-a. Uoči utakmica svirat će se himne, a za našu ekipu to će biti himna srpske zajednice u RH – „Bože pravde“. HNS daje značajnu materijalnu i logističku podršku kao što je već slučaj i s momčadi hrvatskih Roma koja se natječe na romskim međunarodnim prvenstvima.

Prošle subote je u Vojniću održan fudbalski turnir igrača i ekipa iz zapadnog dijela Hrvatske, sa ciljem da se igrači predstave selektoru Zoranu Čugalju ( 1968.) iz Vukovara, inače bivšem profesionalcu i igraču Smedereva (1989. – 2003.), a sadašnjem instruktoru za mlađi uzrast igrača u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dogovoreno je da jedanaest igrača bude iz Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, a preostalih jedanaest iz zapadnog dijela Hrvatske: Korduna, Banije, Like, Gorskog Kotara, Dalmacije i Istre. U Vojniću su nastupile ekipa domaće Petrove Gore (člana Druge županijske fudbalske lige Fudbalskog saveza Karlovačke županije), Gomirja, člana Druge županijske lige Primorsko-goranske županije i PPG Rujevca (Prva partizanska gimnazija) kod Dvora na Uni, člana Druge županijske lige Sisačko-moslavačke županije. To su jedine „srpske“ ekipe koje se takmiče u redovnim fudbalskim ligama na ovom području.

Reprezentacija će nositi dresove u kombinaciji plave, crvene i bijele boje, sa znakovima HNS-a i SNV-a. Uoči utakmica svirat će se himna srpske zajednice „Bože pravde“

Selektor Čugalj je imao težak posao da izabere i na širi spisak stavi više igrača od kojih će izabrati njih jedanaest, a da ih prije nije upoznao niti ih vidio kako igraju fudbal. Teren je bio vrlo težak, mokar i blatnjav, pa se malo toga dobrog moglo vidjeti. Selektor je zabilježio četvoricu igrača Rujevca, trojicu iz Petrove Gore i dvojicu iz Gomirja. Njihova imena još drži za sebe, a spisak još nije zaključen i može doći do izmjena do konačnog formiranja reprezentacije. U Vojniću je bilo nekoliko lijepih akcija i udaraca, golova, promašeni jedanaesterac i mnogo „kupanja“ po mokrom i blatnjavom terenu uz dosta borbenosti.

Zoran Čugalj Foto NOVOSTI
Zoran Čugalj Foto NOVOSTI

– U Slavoniji sam ubilježio 9 do 10 igrača, a ovdje 8 do 9 tako da još ima mjesta za 3-5 igrača. Ovo je tek formiranje reprezentacije i rezultat nam ovog puta nije primaran nego nastojimo stvoriti tim koji će od 2017. ući u redovno financiranje HNS-a, a onda ćemo tražiti i rezultate. Teško je djelovati na ovako velikom području. Igrači rade, učenici su i studenti pa ih je teško odjednom sve okupiti. Ići ću ih gledati i na prvenstvene utakmice u ligama. Završne pripreme bit će u junu, uoči prvenstva, u trajanju od tjedan dana, kaže Čugalj. U rad selekcije kao promotor bit će uključen i Ilija Petković, rođeni Knjinjanin, bivši selektor Srbije, nekadašnje desno krilo OFK Beograda te reprezentacije SFR Jugoslavije.

Kako je do svega ovoga došlo? Nemanja Eremić, član stručnog štaba selekcije i nekadašnji igrač Petrove Gore, koji trenira djecu u klubu, česti je sudionik raznih seminara pa je na jednom od njih upoznao Gordana Bosanca, mirovnog i ljudsko-pravaškog aktivistu koji ga je uputio na slične manjinske aktivnosti i takmičenja. Rodila se ideja da i Srbi iz Hrvatske formiraju fudbalsku reprezentaciju i sudjeluju na tom takmičenju. Prijedlog je odmah podržao SNV, pa tako sada na tom takmičenju prvi puta imamo svog predstavnika.

Prva Europeada je održana 2008. u Švicarskoj i nastupilo je 19 ekipa, a među njima i selekcija Hrvata iz Rumunije, Lužičkih Srba iz Njemačke te Hrvata iz Srbije, koji su tada osvojili drugo mjesto izgubivši u finalu od Južnog Tirola sa 1:0. Druga je održana u Njemačkoj, u Lužicama 2012. i nastupilo je 20 selekcija, a među njima su ponovo bili Hrvati iz Srbije, koji su u predtakmičenju uvjerljivo osvojili prvo mjesto u grupi, izgubili su u polufinalu od Južnog Tirola sa 4:0, ali su na kraju osvojili treće mjesto pobijedivši Koruške Slovence sa 1:0. Ove godine u Južnom Tirolu nastupit će 24 ekipe, u šest grupa po četiri tima. Tako su u grupi C Koruški Slovenci i Lužički Srbi, a u grupi F su Nijemci iz Rusije, Nijemci iz Mađarske, Cimbri iz Italije i Srbi iz Hrvatske. Nije poznato zašto ovog puta nema Hrvata iz Srbije i iz Rumunije.

Grupa F igra se u mjestu Pfalzen. Prva tri dana igraju se utakmice po grupama. Četvrti dan je pauza odnosno „kulturni dan“ za međusobno upoznavanje sudionika i njihovih kultura. Zadnja tri dana igraju se četvrtfinalne, polufinalne i finalna utakmica. U četvrtfinale ide šest pobjednika kvalifikacionih grupa i dvije najbolje drugoplasirane ekipe. Sve se utakmice igraju po UEFA-inim pravilima. Svi igrači moraju biti prijavljeni do 31. maja i do tada momčadi moraju osigurati dva različita kompleta dresova.

Izvor: Milan Cimeša; Portal Novosti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: