fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rehabilitacija Stepinca značila bi i rehabilitaciju NDH

Rehabilitacija kontroverznog nadbiskupa Alojzija Stepinca predstavljala bi i rehabilitaciju NDH, te je zbog toga Stepinac problem Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i Srba, ali i svih antifašista, pa i hrvatskih, rekao je Momčilo Diklić sa Instituta za evropske studije.

Alojzije Stepinac (foto:Profimedia, Privatna arhiva)
Alojzije Stepinac (foto:Profimedia, Privatna arhiva)

„Stepinac je projektant eliminacije srpske nacije i pravoslavne vere. To je tako i to je jasno kao suza. Katolička crkva bila je oslonac NDH“, rekao je Diklić za „Sputnjik“.

Aleksandar Raković sa Instituta za noviju istoriju Srbije smatra da iako mješovita pravoslavno-katolička komisija ni poslije godinu dana rada nije približila stavove strana o pitanju kanonizacije Stepinca, to ne znači da će papa Franja dati saglasnost za nju.

On je dodao da je očekivano saopštenje nakon posljednjeg sastanka Mješovite komisije, koju je formirao papa na molbu patrijarha srpskog Irineja, a u kojem se navodi da nema dogovora.

„Zasad srpski članovi komisije ne izlaze u javnost sa ocjenama rada Komisije, ali je jasno da što se tiče Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, ona nije spremna da odustane od svoje namjere da Stepinac bude kanonizovan“, rekao je Raković.

On smatra da dok je ovaj papa na čelu Rimokatoličke crkve, on neće potpisati kanonizaciju Stepinca, međutim, kada na čelo Crkve bude došao neki drugi papa, onda se može očekivati da bude potpisana Stepinčeva kanonizacija.

„Ukoliko se to dogodi, oni će glorifikovati nacističku i ustašku prošlost te crkve“, istakao je Raković i dodao da je SPC uradila šta je mogla, a da problem nacizma ne treba da bude problem srpskog naroda koji se borio sa time, već problem EU i NATO-a.

Raković je dodao da Stepinac nije problem samo na relaciji između Srba i Hrvata, već i problem između Rimokatoličke crkve i svih pravoslavnih crkava, pa i između katolika i Jevreja i države Izrael.

„Čak i ako im Srbi iz neke svoje naivnosti budu oprostili ovo što rade, Jevreji im neće oprostiti“, naveo je Raković, podsjećajući da jevrejska zajednica u Hrvatskoj već drugu godinu nije učestvovala u obilježavanju Holokausta i genocida zajedno sa predstavnicima hrvatske države.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Srbi prineti na tacni NATO-u i Katoličkoj crkvi?

O jednoj uzaludnoj komisiji

Episkop bački dr Irinej: „Večernje novosti” – ozbiljan list ili fabrika laži?!

Neslavno pravdanje slavne komisije o pastiru Stepincu

Neslavno propadanje slavnih novina

Šok na kraju rada komisije: Stepinac mučenik, ni slova o zločinima!

Da li će i kada papa Franja kanonizovati Stepinca?

Između Stepinca blaženog i Vukašina jasenovačkog

Crkve bez dogovora o Stepincu

Stavovi o Stepincu ostali suprostavljeni

Stepinac može da posvađa Vatikan i Rusku pravoslavnu crkvu …

„Stepinac – duhovni vođa eliminacije Srba“ | Jadovno 1941.

SPC spremila dokaze da je Stepinac podržavao genocid …

Još malo o razgovorima o nadbiskupu Alojziju Stepincu

„Srpska strana nije dokazala da je Stepinac bio zločinac …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: